Откритие обещава пробив в нанотехнологиите

Ново откритие на учени от IBM може да улесни проектирането на наноструктури. Изследователите са успели да измерят силата, необходима за преместване на атом от едно място на друго по дадена плоскост.
IBM сравнява настоящия успех с постижение от 1989, което доказа практически, че е възможно да се манипулират отделни атоми и таха да се създават необходимите структури. Сега вече са известни и силите, необходими за този процес, като и за обезпечаване на стабилността на структурата.
Освен от свойствата на атома, силата за неговото преместване зависи силно и от повърхността, на която се извършва действието. Така например, преместване на кобалт по платинена повърхност изисква 210 пиконютона, а по медна – 17 пиконютона.
Познанията върху тези сили са много важни при проектирането на наноструктури. Подвижните и гъвкави структури, например, трябва да се изграждат от атоми, за чието преместване са необходими малки сили.
Учените от IBM са извършили изследванията с помощта на атомно-силов микроскоп. Иглата, преместваща атомите, е била закрепена на микроскопичен кварцов камертон. При приближаване към атома, честотата на трептене на камертона се е променяла незначително, като по този начин е измервана прилаганата сила.

Коментар