Fire Phone – смартфонът на Amazon вече е тук

Fire Phone идва с 4,7-инчов HD екран, защитен със стъкло Gorilla Glass

Fire Phone идва с 4,7-инчов HD екран, защитен със стъкло Gorilla Glass

Онлайн гигантът Amazon представи вчера в Сиатъл дългоочаквания си смартфон. Моделът Fire Phone идва с 4,7-инчов HD екран, защитен със стъкло Gorilla Glass, и операционна система Fire OS 3.5 – разработка на Amazon на базата на Andoid, с която работи и фирменият таблет Kindle Fire.

Устройството е проектирано така, че да се ползва удобно с една ръка, подчерта главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Именно дизайнът е отнел значителна част от времето на инженерния екип. Корпусът има усилена гумена рамка, авсички бутони са направени от алуминий.

Fire Phone предлага невероятни възможности за разпознаване и търсене на обекти

Fire Phone предлага невероятни възможности за разпознаване и търсене на обекти

Fire Phone стъпва на 4-ядрен процесор Snapdragon 800 с тактова честота 2,2GHz, допълнен с графика Adreno 330 и оперативна памет 2GB.Основната камера има резолюция 13 мегапиксела, обектив f/2.0 и технология за оптична стабилизация на изображението. За пускане на камерата е предвиден отделен бутон, а снимките могат да се съхраняват в неограничено пространство в облака.

В допълнение, камерата може да се ползва за разпознаване на книги, DVD и CD, телефонни номера, QR кодове, URL адреси и др. Специална функция Firefly разпознава сериали и студийни филми. По думите на Джеф Безос, Fire Phone е способен да разпознае над 100 милиона различни предмети за по-малко от секунда, като след това смартфонът търси обектите в базата данни на Amazon. За активиране на Firefly също е предвиден отделен бутон.

Fire Phone стъпва на 4-ядрен процесор Snapdragon 800 с тактова честота 2,2GHz

Fire Phone стъпва на 4-ядрен процесор Snapdragon 800 с тактова честота 2,2GHz

Разработчиците пък могат да пишат собствени приложения с функции за разпознаване и търсене в базите данни на Amazon. Те получават достъп до тези бази чрез използване на инструментите за разработка Firefly SDK.

Мултимедийните възможности на Fire Phone включват стереоговорители с поддръжка на технология Dolby Digital Plus. Устройството идва в комплект със слушалки, които могат да се закрепват една към друга за по-удобно съхранение.

Притежателите на смартфона ще получат мигновен достъп до видеоуслугата Amazon Instant Video с над 200 хиляди записа – филми, сериали и шоу програми, до магазина за книги Kindle Store и музикалната услуга Amazon Music. Достъпни са и приложения като Pandora и Spotify.

Интересна е функцията Dynamic Perspective, която променя изображението на екрана в зависимост от наклона, като по този начин създава ефект на дълбочина или 3D (подобна възможност съществува и в iOS 7). Функцията може да се ползва в различни приложения като например игри, където допринася за по-реалистични ефекти.

В ъглите на предния панел на смартфона са разположени четири камери, които определят къде се намира лицето на потребителя спрямо екрана. Всяка от камерите има инфрачервена подсветка, благодарение на която вижда потребителя дори и на тъмно.

Fire Phone вече е достъпен за поръчки в САЩ, а продажбите в мрежата на оператора AT&T ще започнат на 25 юли. Цената на устройството с договор към оператора е $199 за модел с 32GB памет и $299 за вариант с 64GB. Без договор, цените за двата модела са съответно 649 и 749 долара.

Коментар