Intel се насочва към програмируеми процесори

Процесорите Xeon ще бъдат комбинирани с FPGA за повече гъвкавост в сървърите за дейта центрове

Процесорите Xeon ще бъдат комбинирани с FPGA за повече гъвкавост в сървърите

Процесорите на Intel все още преобладават в центровете за дании, но ARM и други алтернативи настъпват бързо. Това подтиква Intel да мисли за промени, в частност компанията планира да въведе програмируеми Xeon чиповe.

Технически, Xeon CPU ще се комбинира с чип от типа FPGA, който позволява конфигуриране на вътрешната структура от логически схеми и памет според конкретни изисквания. По този начин Intel ще позволи на клиентите да програмират функционалност с цел повишаване на производителността.

Така например, ако някой изгражда сървър с GPU ускорители, наличният FPGA в Xeon процесора ще осигури директен достъп на ускорителя до паметта, като по този начин ще бъде елиминирано едно от тесните места в производителността на системата, съобщи Chipzilla.

Засега няма яснота дали Intel ще произвежда сам FPGA – към момента компанията не предлага подобни чипове. Основни играчи в програмируемите чипове са Xilinx, Altera и Latice Semiconductor, така че вероято една от тези компании ще партнира на Intel.

Недостатък на FPGA е цената – тя е висока. Но от друга страна, тези чипове позволяват да се постигне пикова производителност чрез програмиране на логиката в тях и осигуряват гъвкавост при промяна на алгоритмите, тъй като могат да се преконфигурират.

Коментар