Почти всяка пета фирма ползва Windows XP

Почти всяка пета фирма от малкия и среден бизнес (МСП) използва Windows XP, въпреки че Microsoft прекрати поддръжката на тази операционна система още на 8 април. Данните са от проучване на антивирусната компания Bitdefender и обхващат последните три месеца.

Близо 19% от малките и средни фирми ползват ежедневно Windows XP

Близо 19% от малките и средни фирми ползват ежедневно Windows XP

Оказва се, че близо 19% от малките и средни фирми ползват ежедневно Windows XP, която е на пазара от 2001 година. Microsoft направи изключение, като пусна извънредна кръпка на уязвимост в Internet Explorer за XP една седмица след изтичане на срока за поддръжка, но потребителите не трябва да разчитат на подобни жестове в бъдеще, предупреждава Bitdefender.

Друг интересен резултат от проучването е, че 13% от служителите все още се логват във фирмените компютри, на които са работили в миналото, използвайки старите си данни, тъй като акаунтите им не са изтрити.

Над половината (53,4%) от анкетираните работят с Windows 7 Professional – платформа, която Microsoft ще поддържа до 2020 година. Малък все още е процентът на ползващите Windows 8.1 – най-новата версия, наричана модерна.

Коментар