Google привлича момичета към програмирането

Според проучвания, едва 1% от учениците в средните училища на САЩ се интересуват от професионална кариера в областта на програмирането (снимка: Made with Code)

Според проучвания, едва 1% от учениците в средните училища на САЩ се интересуват от професионална кариера в областта на програмирането (снимка: Made with Code)

Google стартира инициатива „Made with Code” с цел да привлече към програмирането повече момичета. Проектът се оглавява от генералния директор на YouTube – Сюзан Войжицки (сестра на Анна Войжицки, която е съпруга на един от основателите на Google – Сергей Брин).

„Моята дъщеря е на училищна възраст. Тя инстиктивно знае как да се забавлява с игри, да гледа видео и да комуникира с приятели, т.е. разбира технологиите и обича да ги ползва. Но тя никога не е проявявала интерес към използване на технологиите за създаване на нещо. Ето защо реших да стартирам този проект”, споделя Войжицки.

В рамките на „Made with Code” интернет гигантът ще похарчи 50 милиона долара за възнаграждения на учители и финансиране на различни проекти в САЩ, посветени на обучението по програмиране, вкл. на езици като HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python и Ruby.

Така например, участниците в проекта „Khan Academy” ще получават възнаграждение от $100 за всяка ученичка, която завърши курс по програмиране, а ако обучат четири ученички, премията ще бъде 500 долара. Тези средства могат след това да се използват за учебни материали на сайта DonorsChoose.org.

Вече е създаден и уеб портал Made with Code, посветен на проекта. Една от интересните функционалности в него е конструкторът Blocky, който позволява създаване на приложения в браузъра с помощта на блокове.

Инициативата „Made with Code” стартира по-рано тази седмица в Ню Йорк, с участието на 150 момичета от различни училища. Проектът се поддържа от Челси Клинтън (дъщеря на бившия президент на САЩ Бил Клинтън), нестопанската организация Girls, Масачузетския технологичен институт и др.

Наскоро Google съобщи, что само 17% от техническите служители на компанията са жени. Според проучвания, едва 1% от учениците в средните училища се интересуват от професионална кариера в областта на програмирането. В последните 30 години броят на момичетата в САЩ, които завършват специалности, свързани с изчислителна техника, е намалял драстично.

Коментари по темата: „Google привлича момичета към програмирането”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да, скоро ще станат много желани операциите по смяна на пола от мъжки на женски. Няма спасение от фанатични феминистки акции. Единствено което ни остава е всички да станем жени.

Коментар