Простите мобилни телефони се завръщат

Напоследък все повече хора решават да завърнат към телефоните от „старото поколение”, прости и здрави, с малки дисплеи

Напоследък все повече хора решават да завърнат към телефоните от „старото поколение”, прости и здрави, с малки дисплеи

Старите, опростени клетъчни телефони се завръщат напук на модните смартфони. По подобен начин мнозина меломани загърбиха лъскавите компактдискове и се върнаха към виниловите плочи. Не са малко и фотографите, които предпочитат да снимат на филм, въпреки че съвременните цифрови изображения са далеч по-лесни за обработка и споделяне, пише GreenTech.bg.

Да, смартфоните са невероятни. Те ни свързват със света по начини, които вероятно не бихме могли дори да си представим с нашия прост телефон преди няколко години. Но те имат и осезаеми недостатъци – батериите им свършват бързо, големи са, дисплеите им са деликатни, а на всичкото отгоре пристрастяват.

Затова напоследък все повече хора решават да завърнат към телефоните от „старото поколение”, прости и здрави, с малки дисплеи. Пазарът на смартфони не се забавя, но расте броят на хората, които предпочитат по-старите модели поради широк кръг причини.

Daily Mail съобщи наскоро, че търговците на мобилни телефони наблюдават скок в покупките на такива стари модели още от миналата година. Ретро модели на Nokia, Ericsson и Motorola не само се продават бързо, но и струват сериозни суми.

„Някои хора изобщо не мигат пред цените на някои модели, които имаме, от порядъка на 1000 евро”, казва Джасем Хадад, собственик на сайт за мобилни телефони. „Високите цени се дължат на трудността на намирането на тези модели, които са произведени в ограничени количества по онова време”, допълва той.

Защо хората се връщат към старите телефони? По-малките телефончета „изяждат” батерията си по-бавно. Тя може да изкара до две седмици. Подобни устройства са и доста по-здрави. По-възрастните могат да си спомнят колко пъти са изпускали телефона си на земята, при това отвисоко или със засилка, но той е продължил да си работи и се е разминал само с драскотина. Е, а смартфоните са изключително крехки и много хора са вече уморени постоянно да се притесняват от напукани екрани.

Но може би най-голямата причина, поради която хората се обръщат към старите телефони, е обсебването. Смартфоните обсебват живота ни – вкъщи, в работа, в метрото или трамвая, непрекъснато гледаме в тях. Тези, които осъзнават колко подлудяващо е това, вече искат прост телефон – такъв, който да им служи за разговори и нищо повече. За тези, които вече имат таблет или лаптоп (или и двете) смартфонът е нещо излишно. Един базов телефон, който позволява провеждане на разговори, е напълно достатъчен.

Коментари по темата: „Простите мобилни телефони се завръщат”

добавете коментар...

  1. One Wise

    Ъ , беден народ означава глупав народ. Целите спестявания и заплати си дава за компютри, лаптопи , смартфони. В национален мащаб загуба на стотици милиарди за еднодневки, хвърлени пари на вятъра. Медиите съпровождат това масово оглупяване като бомбардират с ежеминутни реклами на нови устройства. Аз подминах този масов снобизъм и оглупяване, имам само една малка нокия 200 която зареждам веднъж на 10 дни, инвестирам само в мозъка си и съм спестил от това пари за един апартамент.

  2. Юрий

    Много ви здраве. По удобно нещо от таблет няма. Пъхаш го в чантичка и си ти. За уиндоус таблет говоря . Можеш да работиш навсякъде. А да и аз ползвам стара нокиа с клавиши и стоманен корпус. Не го мисля. Счупих вече 4 смартфона и един таблет.
    Затова сега два . Нокиа за работа. Таблета за всичко останало.

  3. Йойо

    Простите мобилни телефони за умните и практични хора.
    Умните телфони са за глупави, прости и повърхностни хора, които да си прахосват парите по разните мобилни опрератори. Губене на време в мобилни апове и пари на вятъра за разни нищо не значещи брандове, марки.

  4. Hari

    Tova sa mi lybimite telefoni motorola v 3 motorola k1

  5. Davamakul

    Таблета ти замества лаптоп! Вместо да изплащаш 2години компа с лихви! За интернет Гугъл ютуб фейсбук замества напълно компютър!!!

  6. Unknown User

    Аз ползвам един SonyEricsson за разговори и за другите функции си нося в другия джоб PlayStation VITA.

  7. митака

    Моят таблет стои винаги в клозета! хахахахаххха. Не е голям като лаптоп, няма кабелаци и не се взирам в него като в смартфон. Това вече не е хахахаха.

  8. Anonymous

    Концептуалния дефект на смартфоните е, че се опитват да обединяват прекалено много функции и затова с нито една не се справят добре. На ден ползвам примерно 60 пъти телефона, но два пъти някоя друга функция. Защо тогава трябва 60 пъти на ден да се боря с една неудобна и чуплива тава, която остава без ток, баш когато очаквам спешно обаждане?

    Класическият “глупав” телефон е непобедим по отношение на удобството и практичността.

  9. ico

    Аз съм си решил проблема, като нося два телефона – iphone и един с копчета 🙂

  10. kanbri

    В крайна сметка за всеки влак си има пътници. Има хора на които не им е нужна пълната функционалност на PC то и таблета им върши същата работа без ненужни кабели и т.н…Аз лично разкарах моя таблет след като си купих Galaxy Grand Neo.

  11. Муньо

    Драгомире, Таблетите като всяко едно уж велико нещо ще станат една отживелица. Ще останат само планини от електронни отпадъци.

    Драгомире стига си ти дрънкал глупости, за да се подобрява един продукт трябва да има устойчив пазар и търсене в противен случай този продукт независимо дали е боклук или полезен неизбежно ще умре. Най-ощетен е пазарът на нормални истински десктоп компютри. При спад на продажби не можеш да искаш да правят подобрения в продукта. Има само негативно и пагубно влияние – – продажби до изчерпване на складови количества и спиране на производствени линии.

    Човек трябва наистина да е малоумен, за да очаква подобрение на качество от стока която е със слабо търсене и не се продава добре.

    Някой спомня ли си за специалната серия НЕТ буци? Ами не разбира се и с таблетите същото ще бъде. Таблетите са просто едни играчки само за забавление.

  12. nikito_blend

    Телефона ми е Nokia X1-00, зареждам го веднъж на две седмици. Преди това имах HTC което продадох. Взех и Nexus 7 3G, мен така ме устройва.

  13. Драгомир

    Муньо: не говори глупости. Таблетите са велико нещо. Това трябва на все повече да се втълпява. Така продажбите на PC-та ще намаляват все повече и така ще се де-комерсиализират и качеството на новите PC-та ще се повиши. А цената… Тя няма да може да се вдига много, защото иначе китайците … знаят какво да направят!

    Roumen: И ние това казваме. Вече минахме пубертета и станахме възрастни хора. Не можем да се справим с непрекъснатото обслужване на сензорните екрани на смартфоните, защото се налага и да работим и да пишем SMS-и бързо с бутони.

  14. Roumen

    Немалка част от потребителите на мобилни телефони са възръстни хора.
    Те трудно се справят със смартфони и телефони със сензорен екран и затова предпочитат телефони с бутони и без много функции.

  15. Anonymous

    А всъщност най-вече заради вирусите и следенето.

  16. Таблета е напълно излишен

    Таблета е напълно излишен. Взех си и не го ползвам. Предимно ползвам лаптопа и смартфона си. И вие така ще правите… освен ако не сте геймъри и не цъкате постоянно Candy Crush Saga 😀

  17. nivo

    А ако искате таблет то се пригответе психически да виси на врата ви още едно куфарче(чанта) за таблета.
    Изглежда ,че решението е един смартфон с по голям екран( но влизащ в джоба) и никакви таблети.
    Аз направих грешката ,че си купих таблет и след покупката на 5,5 инчовия ноут 2 се оказа ,че таблета ми е излишен.

  18. nivo

    Вземете си един старомоден телефон без възможност за интернет и ще можете да спите спокойно ,че такива оператори мошенници като Глобул няма да надпишат сметката Ви поне за несъществуваща сесия в интернет.

  19. Муньо

    Нека да дойде и разума на хората и за таблетите те са само за развлечение и не са пълноценни компютри за постоянна и сериозна работа.

  20. kanbri

    +1 1/2

  21. Борис

    +1

  22. Blah

    Най-после малко разум! 🙂

Коментар