Microsoft все още поддържа частично Windows XP

През април тази година Microsoft прекрати официално поддръжката на Windows XP, като предупреди, че повече няма да пуска обновления и кръпки за сигурността. Оказва се обаче, че компанията е склонна да прави компромиси с политиката си, именно от съображения за сигурността на потребителите.

Инструментът Malicious Software Removal Tool за Windows XP беше обновен през юни

Инструментът Malicious Software Removal Tool за Windows XP беше обновен през юни

Две седмици след 8 април (датата на пенсиониране на XP) Microsoft пусна ъпдейт за сигурността на 13-годишната платформа, за да затвори критична уязвимост в Internet Explorer, която засягаше всички версии на Windows.

Този месец Microsoft също не подмина Windows XP в пакета от ъпдейти, които пуска регулярно. Един от тях обновява инструмента Malicious Software Removal Tool, съобщи McAkins Online.

В допълнение, безплатният антивирус на Microsoft – Security Essentials също получава ъпдейти за Windows XP. Това, разбира се, бе обещано от компанията още преди 8 април и ще продължи до средата на 2015 г.

По последни данни на анализаторските компании, около 25% от десктоп компютрите в света работят под управление на Windows XP, въпреки риска от хакерски атаки.

Коментар