Мозъчен имплант елиминира парализата

Йън Бъркхарт раздвижи парализираната си ръка си за първи път от четири годинис помощта на мозъчен имплант

Йън Бъркхарт раздвижи парализираната си ръка си за първи път от четири години с помощта на мозъчен имплант

Парализата е резултат от сериозно увреждане на гръбначния мозък, което води до прекъсване на комуникацията между главния мозък и крайниците на човека. Често при такива травми хората са обречени на неподвижност.

Едно ново научно изследване дава надежди на страдащите от парализа. Ползвайки невронна технология, учени от държавния университет в Охайо помогнаха на 23-годишен парализиран мъж на име Йън Бъркхарт да раздвижи ръката си за първи път от четири години.

Технологията Neurobridge разчита на чип, имплантиран в двигателния център на мозъка, който предава сигнали към специални мускулни стимуланти. По този начин технологията заобикаля увредени нерви и възстановява прекия контрол на мозъка върху мускулите.

Обработването на сигнала от мозъка и предаването му към мускулите отнема части от секундата. Това със сигурност не е толкова бързо, колкото биологичният процес, но все пак позволява на човек да се движи сравнително нормално.

Разбира се, първите тестове не могат да гарантират, че е намерена панацея за всички болни от парализа, но със сигурност новата технология ще послужи като основа за решаване на проблема в бъдеще.

Коментари по темата: „Мозъчен имплант елиминира парализата”

добавете коментар...

  1. МММ

    State university не е ли всъщност “щатския университет”, а не държавния?

Коментар