Мозъчен имплант елиминира парализата

Парализата е резултат от сериозно увреждане на гръбначния мозък, което води до прекъсване на комуникацията между главния мозък и крайниците на човека. Често при такива травми хората са обречени на неподвижност.

Едно ново научно изследване дава надежди на страдащите от парализа. Ползвайки невронна технология, учени от държавния университет в Охайо помогнаха на 23-годишен парализиран мъж на име Йън Бъркхарт да раздвижи ръката си за първи път от четири години.

Технологията Neurobridge разчита на чип, имплантиран в двигателния център на мозъка, който предава сигнали към специални мускулни стимуланти. По този начин технологията заобикаля увредени нерви и възстановява прекия контрол на мозъка върху мускулите.

Обработването на сигнала от мозъка и предаването му към мускулите отнема части от секундата. Това със сигурност не е толкова бързо, колкото биологичният процес, но все пак позволява на човек да се движи сравнително нормално.

Разбира се, първите тестове не могат да гарантират, че е намерена панацея за всички болни от парализа, но със сигурност новата технология ще послужи като основа за решаване на проблема в бъдеще.

Коментари по темата: „Мозъчен имплант елиминира парализата”

добавете коментар...

  1. МММ

    State university не е ли всъщност “щатския университет”, а не държавния?

Коментар