Google I/O: Дебют на нова услуга Android TV

Няколко партньора на Google ще вградят Android TV в своите продукти през 2015 г.

Няколко партньора на Google ще вградят Android TV в своите продукти през 2015 г.

Google обяви нова услуга за интернет телевизия, наречена Android TV. На форума за разработчици Google I/O в Сан Франциско компанията показа софтуерен инструмент за устройства като Google TV и Smart TV, който ще работи с новата операционна система Android L.

Android TV дава достъп на потребителите до филми и възможност за забавления с игри. За разлика от досегашните опити на Google да предложи Android-базирана телевизия, новият продукт е по-близо до предложенията на останалите доставчици. Услугата може да възпроизвежда съдържание от онлайн каталога Google Play и да работи в партньорство с Netflix и Hulu.

Android TV предлага също препоръки за ново съдържание, базирано на досегашната история на гледане, както правят други подобни услуги. Предвидени са и опции за търсене на информация за предавания и конкретен актьор.

Полезна е също възможността за управление на софтуера чрез смарт часовник Android Wear. Нещо повече, потребителите могат да насочват съдържание от различни устройства към Android TV, така както е при технологията Chromecast.

Googlе наблегна също на геймърското изживяване с Andoid TV, като показа как един потребител играе от своя таблет, а друг използва гейм контролер. Тези възможности са достъпни за заглавията в Google Play.

Няколко партньора на Google ще вградят Android TV в своите продукти през 2015 г. Сред тях засега са Sony, Sharp и TPVision, но са поканени и други производители.

Същевременно на Google I/O стана ясно, че новата версия на операционната система Android няма да се нарича нито Lollipop, нито Lemonhead, а просто Andoid L. Фактът, че Google вече не асоциира платформата със сладкиши от рода на медени пити, сладоледи и KitKat, е изненадващ, но демонстрира един по-зрял подход към мобилната ОС.

Коментар