Google I/O: просто Android L, без Lollipop

Google въвежда нова концепция „material design” в операционната система Android L

Google въвежда нова концепция „material design” в операционната система Android L

Google обяви вчера в Сан Франциско най-значимото обновление на мобилната си платформа. Това е новата версия Android L, за която имаше очаквания, че ще се нарича Lollipop или Lemonhed.

Първата и най-очевидна промяна в Android L е дизайнът. Google въвежда нова концепция „material design”, известна преди като „Quantum Paper”. Променен е начинът, по който потребителите взаимодействат със своите устройства – новият интерфейс (UI) е свеж, изчистен и стилен, добавени са анимации в приложенията и между тях.

Виртуални източници на светлина създават сенки в реално време зад обектите, а цялостният дизайн е в състояние да се променя динамично с различни анимации, в отговор на движение и докосване.

Съществено са подобрени и уведомленията (Notifications). Сега те могат да се появяват и при заключен екран, сортирани по категории, а потребителят взаимодейства с тях без да отключва телефона.

Нещо повече, потребителите могат да приемат или отхвърлят обаждане, когато работят с приложение или играят. Известието се показва в горната част на екрана и потребителят може да реши дали да отговори или не.

Като цяло, Google е превърнал всички важни области от своята платформа в интерактивни характеристики, които съответстват на навиците на потребителите. Освен това Android L издига производителността на следващо ниво, благодарение на замяната на Dalvik Machine с компилатора ART, който работи по подразбиране.

Компанията твърди, че ART е два пъти по-бърз от Dalvik при изпълнение на приложения, използва по-ефективно RAM паметта и поддържа 64-битови операции. Последното означава, че производителите на смартфони вече не са ограничени до 4GB RAM, както и съвместимост с новите ARM инструкции.

Версията за разработчици, Android L Developer Preview, ще бъде достъпна за сваляне от днес за устройства Nexus 5 и Nexus 7 (2013), съобщи Google. Крайните потребители ще получат платформата по-късно тази година.

Коментари по темата: „Google I/O: просто Android L, без Lollipop”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ванка, то затова умните хора имат ТЕЛЕФОН за говорене 🙂
    Смартфоните са за други неща 🙂

  2. Иван

    Толкова много са се старали да правят подобрения. Иска ми се да им видя физиономиите на гугълци пред достатъчно голяма група хора които искат просто телефон и нищо друго.

    Анимации, глезотии определено ще бъдат всички нови смарфончета с по-висока цена за по-мощен хардуер и батериите им ще падат бързо. Същата досада всеки ден да зареждаш, а един тъп телефон само за разговори ще издържа месеци без презареждане.

Коментар