Мобилно приложение улеснява шофирането в ЕС

Лесно е да отидеш с автомобила си в чужбина, но много хора не си дават сметка, че съществуват различия между правилата и пътните знаци в страните от ЕС

Лесно е да отидеш с автомобила си в чужбина, но много хора не си дават сметка, че съществуват различия между правилата и пътните знаци в страните от ЕС

Ново приложение за смартфони информира за правилата за движение по пътищата в ЕС. „Пътуване в чужбина” е достъпно за сваляне и ползване безплатно, като значително ще улесни пътуващите в чужбина по време на почивката, съобщи Европейската комисия.

Приложението е налично за iPhone, iPad и телефони с Android и Windows Phone на 22 езика. Освен информация за движението по пътищата във всички страни от ЕС, то включва викторина за пътната безопасност и игра за запомняне, с които пътниците могат да се забавляват по време на дълги пътешествия с автомобил.

Разбира се, приложението не бива никога да се използва при шофиране – водачите трябва да оставят това на пътниците или да спрат, за да си починат и да се информират, предупреждава от Комисията.

„Лесно е да отидеш с автомобила си в чужбина, но много хора не си дават сметка, че съществуват различия между правилата и пътните знаци в страните от ЕС. За да бъдат избегнати евентуални проблеми, свързани с това, приложението „Пътуване в чужбина” предоставя информация по удобен и лесен за използване начин”, коментира Сийм Калас, заместник-председател на ЕК.

Приложението включва информация по всички теми, свързани с най-голям риск от произшествия – ограничения на скоростта, употреба на алкохол, светофари, използване на мобилен телефон и др. То също така съдържа информация за задълженията за използване на предпазни колани в автомобилите и на защитни каски при каране на велосипед и мотоциклет.

Появата на приложението в началото на периода на летните отпуски е съвсем навременна, защото юли и август са „най-смъртоносните” месеци по отношение на движението по пътищата с около 50% повече смъртни случаи, отколкото през „най-безопасния” месец февруари.

През последните години усилията в областта на пътната безопасност доведоха до значителен напредък. Между 2001 и 2010 г. броят на смъртните случаи по пътищата в ЕС намаля с общо 43%. Между 2010 г. и 2013 г. той спадна с още 17%.

Стратегическата цел е между 2010 и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата да бъде намален наполовина и усилията в ЕС да се насочат към намаляване на броя на тежките наранявания. Новото мобилно приложение е една от многото инициативи за пътна безопасност на равнище ЕС.

Коментар