Google лансира платформа за евтини смартфони

Google ще разработва еталонни Android платформи, на базата на които партньорите на компанията ще създават смартфони при определени минимални изисквания

Google ще разработва еталонни Android платформи, на базата на които партньорите на компанията ще създават смартфони при определени минимални изисквания

Поредна инициатива на Google може да утвърди още повече доминацията на Android при смартфоните. На конференцията за разработчици Google I/O тази седмица в Сан Франциско компанията лансира програмата Android One за създаване на евтини еталонни смартфони.

В момента броят на активните потребители на смартфони под управление на Android превишава 1 милиард. Но очевидно Google иска още повече хора по света да ползват мобилни устройства с нейната платформа. Инициативата Android One ще помогне на производителите да пускат евтини смартфони за развиващите се пазари, на цени около 100 долара.

В рамките на проекта инженерите на Google ще разработват еталонни платформи, на базата на които партньорите на компанията ще създават Android смартфони при определени минимални изисквания. По този начин Google ще може да се бори по-ефективно и с фрагментирането на Android, което често се изтъква като проблем в екосистемата.

Бъдещите устройства ще работят с еталонна операционна система Android, доставена от Google, плюс редица приложения. Смартфоните ще се обновяват директно от Google, подобно на Nexus и Google Play.

Първите смартфони по проекта Android One ще се появят още тази година на пазара в Индия. На конференцията в Сан Франциско Google разказа за 100-доларово устройство на Micromax, което има 4,5-инчов екран, два слота за SIM карти, слот за microSD карти и FM радио. Подобни смартфони ще предлагат и компаниите Karbonn Mobile и Spice Mobile.

Коментари по темата: „Google лансира платформа за евтини смартфони”

добавете коментар...

  1. Иван

    Ние не сме в Африка, ама и ние имаме нужда от евтини смартфони.

  2. kanbri

    Изпревари ме,но всъщност е точнп така! Дори има и по евтини.

  3. Драгомир

    То китайците таблети серийно производство правят по $70 и то не лоши….

Коментар