Телевизорът причинява по-ранна смърт

Има лоша новина за хората, които се застояват дълго пред телевизора. Скорошен доклад на Американската асоциация за сърдечни заболявания предупреждава, че твърде близките отношения с телевизора водят до ранна смърт.

Телевизорът може да накара хората да се чувстват щастливи, но медалът има и обратна страна: екраните драстично намаляват продължителността на живота, твърди изследването.

Проблемът идва от заседналия начин на живот, поясняват авторите на изследването от Университета в Навара, Испания. Доказано е, че хората, които гледат телевизия повече от три часа на ден, е два пъти по-вероятно да умрат рано, в сравнение с станалите.

По време на изследването, което обхваща над 13 хиляди души на средна възраст 37 години за период от 8 години, са регистрирани 97 смъртни случая, 19 от които се дължат на сърдечно-съдови проблеми и 46 на рак. Преобладават смъртните случаи при хора, които прекарват твърде много време пред телевизора.

Поради застаряването на населението, заседналият начин на живот ще става по-разпространен, особено гледането на телевизия. Това несъмнено ще доведе до увеличаване на здравните проблеми.

Ето защо възрастните хора е редно да помислят за повече физическа активност, да избягват дългите периоди на заседналост и да сведат времето за гледане на телевизия до един-два часа дневно, препоръчват специалистите.

Коментар