Вместо да въвеждаме пароли, ще разпознаваме лица

Нова система за идентификация ще осигури на потребителите оперативен достъп до техните телефони, банкови сметки и уеб сайтове посредством избор на познато лице в галерия от 9 изображения.

Технологията Facelock заменя символните пароли с избор на познато лице от галерия с изображения (снимка: Peer J)

Технологията Facelock заменя символните пароли с избор на познато лице от галерия с изображения (снимка: Peer J)

Технологията Facelock е разработена от учени в университетите на Глазгоу и Йорк. Операцията по разпознаване на познато лице трябва да се повтори четири пъти подред, става ясно от публикация във Peer J, където подробно е описана системата.

Изследванията на новата технология показват, че Facelock има сериозни предимства. Основното от тях е възможността за влизане в дадена система без да се помни парола. Известно е, че при използване на традиционните символни пароли и пин кодове потребителите често забравят поредицата от букви и цифри.

Facelock не е единствената система за пароли, която работи с изображения. Друга подобна технология е Passfaces, където също се използва избор на позната снимка от списък. За разлика от нея обаче, при Facelock снимките постоянно ще се променят, дори на познатите лица.

Коментари по темата: „Вместо да въвеждаме пароли, ще разпознаваме лица”

добавете коментар...

  1. Читател

    Задавам си въпроса защо се налагаше до момента с цел по-голяма сигурност да си сменяме паролата през определен период от време?Дали сега ще трябва да си сменяме физиономията?И последен реторичен въпрос:Дали някоя дублирана физиономия,изработена от майстор може да разбие лесно системата?За мен това е събиране на визуална информация за нас,освен останалите други данни,които имат покрай съвременните технологии.

Коментар