Пет технологии имат ясна перспектива

Към 2017 година „умните” камери ще станат част от върховите модели смартфони (източник: Nvidia Chimera)

Към 2017 година „умните” камери ще станат част от върховите модели смартфони (източник: Nvidia Chimera)

Минимум пет са сигурните направления, в които ще се развиват мобилните технологии в следващите години, прогнозират анализатори. Това са NFC плащанията, камерите с възможности за изчисления, биометричните скенери, гъвкавата електроника и високоскоростният интернет.

Мобилни плащания. Технологията NFC, която вече е вградена в редица топ смартфони, позволява предаване на малки обеми данни на къси разстояния. Тя може да се използва повсеместно за мобилни плащания, но все още инфраструктурата за NFC не е достатъчно развита. Анализаторите прогнозират, че към 2016 година NFC ще се ползва не само за банкови преводи, но и като ключ за врата.

„Умни” камери. Днешните смартфони могат да правят висококачествени снимки и видеозаписи, благодарение на вградените в тях камери. В бъдеще обаче камерите ще извършват и анализ на обекти. Технологията Nvidia Chimera, например, обработва информация от обектива със скорост 600 мегапиксела в секунда. Подобни устройства могат да се използват в автомобилите за проследяване на маркировки, пешеходци и пътни знаци. Очаква се към 2017 г. „умните” камери да станат част от върховите модели смартфони.

Биометрика. Още през миналата година Аpple вгради скенер на пръстови отпечатъци в iPhone. Предполага се, че към 2018 г. ще се появят скенери на ретината на очите, които ще се използват за разблокиране на смартфона. Биометриката ще повиши нивото на сигурност на джаджите.

Гъвкава електроника. Анализаторите очакват появата на гъвкава електроника към 2020 г. Първият етап от тази еволюция вече настъпи под формата на смартфони с извити екрани. По-нататъшното развитие ще зависи от това колко бързо ще бъде усвоен потенциалът на графена, който се използва в гъвкавата електроника.

Високоскоростен интернет. Една от най-перспективните технологии е Passpoint – тя осигурява достъп до интернет на базата на технология 802.11u. Свързването към подобна Wi-Fi мрежа е просто като поставяне на SIM карта. Технологията ще се разгърне масово, когато бъде инсталирано съответното оборудване в градовете.

Коментар