Средната скорост на интернет достъпа гони 4Mbps

Най-бърз интернет ползват южнокорейците – средната скорост там е 23,6Mbps (източник: Akamai)

Средната скорост на интернет е най-висока в Южна Корея – 23,6Mbps (източник: Akamai)

Скоростта на достъпа до интернет в световен мащаб постепенно нараства. През първото тримесечие на годината тя е достигнала 3,9 мегабита в секунда (Mbps), което е ръст от 1,8% спрямо предходното тримесечие, сочат данни на компанията Akamai Technologies.

Най-бърз интернет ползват южнокорейците – средната скорост там е 23,6Mbps. На второ място по този показател е Япония със средна скорост 14Mbps, следвана от Хонконг с 13,3Mbps. В тези три страни ръстът в скоростта на интернет достъпа за периода януари-март 2014 г. е съответно 8%, 12% и 8,5%.

В челната десетка на класацията влизат още Швейцария, Холандия, Латвия, Швеция, Чехия, Финландия и Ирландия. Във всяка от тези държави средната скорост на достъп до глобалната мрежа превишава 10 мегабита в секунда. България попада на второ място в класацията за ръст на широколентовия достъп (над 4Mbps), отстъпвайки само на Южна Корея.

Като цяло, през първото тримесечие достъпът до интернет е станал по-бърз във всички страни по света, отчита изследването на Akamai Technologies. Тенденцията дава основание да се твърди, че днешните технологии за предаване на данни са готови за преход към поточно видео във формат 4К и масово навлизане на „умни” домове и офиси, заключава анализът.

Коментари по темата: „Средната скорост на интернет достъпа гони 4Mbps”

добавете коментар...

  1. чичо Гошо

    Не знам кой го прави тези проучвания ама данните му са от 2005 сигурно…. в последните 5 години никога вкъщи интернета не е падал под 80Mbps Bg и поне 20Mbps int. Без значение дали съм бил в родният ми град или в София… единствено разликата е в цената – в София е по-скъп и по-скапан от малкото ми населено място (под 10,000 души)… Та стига сте писали глупости…

Коментар