Windows 9 ще се променя според устройството

На таблет компютри Windows 9 ще се зарежда с модерния Metro UI. Не така обаче ще стоят нещата при настолните РС

На таблет компютри Windows 9 ще се зарежда с модерния Metro UI. Не така обаче ще стоят нещата при настолните РС

В интернет изтекоха нови подробности за операционната система Windows 9, която се очаква на пазара през 2015 година. Публикация в ZDNet твърди, че новата ОС с кодово име Threshold ще се доставя в три версии – десктоп, таблетна и мобилна.

Нещо повече, Windows 9 ще променя вида си в зависимост от типа на устройството, на което работи, т.е. системата ще има различен потребителски интерфейс, както и различна функционалност на компютри и таблети.

Така например, ако Windows 9 бъде пусната на обикновен настолен компютър или ноутбук с клавиатура и мишка, при зареждане на системата ще се появява традиционният работен десктоп, с любимото меню Start и всички познати функционалности.

Ако обаче Windows 9 се ползва на сензорно устройство като таблет или ноутбук-трансформър, потребителят ще получи при зареждане стартов екран с „живи плочки”. Предвидена е възможност за превключване към десктоп среда.

Същевременно, налице са индикации, че новата ОС може да излезе по-рано отколкото се очакваше досега. Възможно е още тази есен да стане достъпна публично предварителна версия на Windows 9. По-рано се появиха и слухове, че Microsoft може да пусне безплатна версия на системата.

Коментари по темата: „Windows 9 ще се променя според устройството”

добавете коментар...

  1. Mozo

    “Така например, ако Windows 9 бъде пусната на обикновен настолен компютър”

    Драги господа, тези “обикновени” настолни компютри правят на салата измислените ви псевдо играчици.

  2. Иво

    Много ще да е безплатна – безплатната версия. Смартфонът или таблетът като хардуер е собственост на Microsoft и за да го ползвате безплатното нещо трябва да си купите хардуера който ще е направен специално да работи само с операционната с-ма на MS.

Коментар