Еко класна стая в гората разчита на слънцето и дъжда

Сгушена сред възрастна гора недалеч от едно училище в Кент, къщата е място за екологично образование и „вдига летвата” за автономност и устойчивост

Сгушена сред възрастна гора недалеч от едно училище в Кент, къщата е място за екологично образование и „вдига летвата” за автономност и устойчивост

Горска класна стая с устойчиви характеристики приема ученици във Великобритания. Постройката буквално няма връзка с електропреоносната и водоснабдителната мрежа, но това не й пречи да е напълно функционална.

Проектантите от Blue Forest са създали уникалната дървена класна стая със зелен покрив, покрит с тлъстига, който превръща дъжда в… питейна вода. Енергията в класната стая пък се осигурява от соларна система, пише GreenTech.bg.

Сгушена сред възрастна гора недалеч от едно училище в Кент, къщата е място за екологично образование и „вдига летвата” за автономност и устойчивост. Тя събира вода от зеления си покрив, покрит с тлъстига, и я пречиства, така че да е годна за пиене. Соларната електроенергия в дома помага част от водата да се подгрява, благодарение на което в къщата има и топла, и студена вода.

Екологичната класна стая е напълно независима от електропреносните и водоснабдителните мрежи

Екологичната класна стая е напълно независима от електропреносните и водоснабдителни мрежи

Екологичната класна стая е напълно независима от електропреносните дружества и водоснабдителните компании. Не се нуждае и от канализация. Вместо това къщата използва био-тоалетни, които разчитат на компостирането за преработка на отпадъците.

Самата вода от зеления покрив се пречиства без използване на отровни химикали. Вместо да се третира с хлор, тя се пречиства чрез 6-степенна система за обратна осмоза посредством филтърна система, която също използва ток от соларния масив. Допълнително водата се третира с ултравиолетова светлина за отърваване от всякакви възможни бацили. Самият покрив с тлъстига филтрира твърдите частици от водата.

Използването на сертифицирана, устойчиво добита дървесина, осигурява на къщата добри изолационни свойства и съвсем „органичен” вид. Криволичещите пътеки към класната стая водят посетителя така, че устойчивата колибка се превръща в малко откритие сред гората.

С площ от 70 квадратни метра класната стая сред гората не е никак малка. Посещават я ученици, занимаващи се с география, биология и химия по време на техните практически и полеви занятия. Освен това там ходят и ученически групи по танци и други групови занятия.

Коментари по темата: „Еко класна стая в гората разчита на слънцето и дъжда”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    То в статията май не се говори изобщо за органични материали. Така че забележката на Борис е неправилна.

  2. Борис

    Доста дървесина е отишла за въпросната “еко” класна стая, ако е това от снимката. Относно значението на “органичен” не е лошо автора да прочете в Уикипедия за органичната химия. Органични са съединенията на въглерода, в които той участва с валентност 4 (с 1-2 изключения). Пластмасата също е органична, както и много други синтетични материали, бов и други.

Коментар