Пенсионирането на XP съживи пазара на лаптопи

Спадът на пазара на лаптопи през 2014 година няма да превиши 2%, прогнозира Nomura

Спадът на пазара на лаптопи през 2014 г. няма да превиши 2%, прогнозира Nomura

Търсенето на лаптопи ще нарасне през втората половина на годината, в резултат на нуждата от замяна на остарелите компютри с Windows XP, сочи анализ на японската компания Nomura Holdings.

През третото тримесечие водещите тайвански ODM производители Quanta Computer, Compal Electronics и Wistron, които изпълняват поръчки за брандовете, ще доставят със 7% повече ноутбуци, отколкото през второто тримесечие. В заключителното четвърто тримесечие доставките ще се увеличат с 5%, като най-висок ръст се очаква при Quanta и Compal – съответно с 11% и 6% на годишна база.

Като цяло, спадът на пазара на лаптопи през 2014 година няма да превиши 2%, докато през миналата година бизнесът претърпя срив с 10%, отбелязва Nomura.

Още по-оптимистична е прогнозата на анализаторите от WitsView. Компанията очаква през 2014 година да бъдат продадени 168 млн. броя лаптопи, или само с 0,7% по-малко спрямо миналата година. Не е изключено дори пазарът да се върне към растеж.

Оптимизмът се подхранва от положителната динамика в продажбите през последните месеци. По данни на WitsView, в периода януари-май брандовете са доставили на пазара 64,5 млн. ноутбука, което е с 5% повече спрямо същия период на миналата година. Ръстът през май възлиза на 6,4%, а през юни се очаква да достигне 9-11%.

Коментар