Автобуси ще разпознават хората наблизо

Системата показва на екран до волана наличието на човек в опасна близост

Системата показва на екран до волана наличието на човек в опасна близост

Учени от Политехническия университет на Валенсия (UPV) и техни колеги от испанската компания Cognitive Robots създадоха система за откриване на хора в опасна близост до автобуса. Технологията не само ще предупреждава водача за риск с пешеходците, но и ще поема контрола върху автобуса в случай на опасност от инцидент.

Работата на системата предполага инсталиране в автобуса на множество камери за наблюдение на зоните извън обхвата на страничното огледало. Изображенията ще се показват на екран, разположен на таблото до волана. Специален софтуер за анализ ще показва на дисплея разпознатите изображения на хора и ще издава сигнал за възможна опасност.

Ако шофьорът не вземе мерки за предотвратяване на инцидент с пешеходеца, системата ще започне леко да коригира траекторията на движение на превозното средство и да го забавя. Ако е необходимо, автобусът ще бъде изключван напълно.

За осигуряване на по-точна работа на хардуера и софтуера са използвани огромно количество снимки от различни места във Валенсия, където движението на пешеходците е най-интензивно. Направени са общо 12 000 снимки, по които системата определя наличието на хора в близост до автобуса, поясняват разработчиците.

Новата технология е предназначена основно за защита на децата, които поради малкия си ръст и повишена активност са в опасност да попаднат под колелата на автобуса. Системата е широко тествана в контролирана среда и сега предстои да бъде пусната в реални условия.

Разработката се осъществява в рамките на проект Safebus, финансиран съвместно от Министерство на икономиката и конкурентоспособността на Испания и Европейския съюз.

Коментар