Жестоките игри създават чувство за вина

Лошото поведение, дори когато е извършено от виртуален персонаж, прави човека по-чувствителен към насилието и други неморални постъпки

Лошото поведение, дори когато е извършено от виртуален персонаж, прави човека по-чувствителен към насилието и други неморални постъпки

Повечето специалисти са единодушни, че жестоките игри влияят върху психиката и поведението на геймърите. Мненията за характера на това влияние обаче често са разнопосочни.

Мнозина смятат, че игрите с насилие превръщат геймърите в асоциални типове. Ново проучване на учени от университетите в Тексас и Ню Йорк обаче установява, че жестоките игри създават чувство за вина и правят геймърите по-морални.

В експериментите са участвали 185 души, които са принуждавани да извършват аморални действия в игрите от рода на нараняване на персонаж, вандализъм, използване на нечестни прийоми и игнориране на молба за помощ, съобщи farsnews.com.

Играчите са имали възможност да изберат на коя страна да играят в шутъра – на терористите или на миротворците. Отъждествяването на геймъра с виртуален персонаж е било ключов фактор за подсъзнанието, което впоследствие води до чувство за вина или гордост от извършените действия.

След завършване на изпитанията, всички геймъри са минавали през психологически тестове, състоящи се от 30 въпроса. Отговорът на всеки от тях разкрива отношението на геймърите към морални устои като честност, загриженост, уважение и пр.

Резултатите показват, че чувство за вина най-често предизвикват злодеяния от рода на умишлено нанасяне на вреда, мошеничество и измами. Според учените, именно емоционалните изблици и подсъзнателното разбиране на лошите постъпки в игрите способстват за появата на чувство на вина.

Лошото поведение, дори когато е извършено от виртуален персонаж, прави човека по-чувствителен към насилието и други неморални постъпки. По-ранни изследвания доказаха, че аморалните действия често са съпроводени с пристъпи на срам. Това впоследствие води до позитивни постъпки, с които хората се стремят да изкупят своето недостойно поведение.

Коментар