Имаме средно по 2,5 телевизора у дома

Българинът има средно по 2 телевизора и половина в къщата си, като 85% от хората имат повече от един приемник. 78% от българите гледат телевизия всеки ден, а едва 4% – по-рядко от веднъж седмично, сочи проучване на социологическа агенция BluePo!nt, извършено по поръчка на LG.

За близо половината анкетирани с най-голяма важност е качеството на картината (източник: проучване на BluePo!nt по поръчка на LG)

За близо половината анкетирани с най-голяма важност е качеството на картината (източник: проучване на BluePo!nt по поръчка на LG)

Размерът на екрана е най-важен за 2/3 от българите. За почти толкова хора (63,3%) от най-голяма важност е дисплеят на телевизора. За близо половината от запитаните с най-голяма важност е качеството на картината като цяло.

93% от хората искат телевизорът да може да се свързва с компютър, лаптоп, таблет или смартфон, като най-желаната функционалност е безжичното пренасяне на мултимедия. Почти толкова са и българите, които мечтаят телевизорът да се управлява с гласово разпознаване и чрез жестове.

Най-важното предимство на смарт телевизорите за почти 1/5 от българите е достъпът до интернет. След тях се нареждат многото допълнителни функции и възможности, които са важни за 15,5% от хората, както и удобството и практичността на телевизорите от ново поколение, които са важни за 12,5% от хората.

Любопитен резултат от проучването е, че българският мъж има повече изисквания към телевизора от жената. Жените имат по-високи изисквания от мъжете само по отношение на размера на телевизора (68,5%) и свързаността му със смартфона и лаптопа (22,2%). За мъжете в много по-голяма степен са важни входно-изходните интерфейси, честотата на опресняване на картината, времето за реакция, ъгълът на видимост, разделителната способност, показва проучването.

Коментар