Смартфоните „убиват” компактните фотоапарати

Качеството на фотокамерите, вградени в смартфони, се подобрява с всеки нов модел. Това предполага, че все повече потребители на смартфони няма да се нуждаят от отделен цифров фотоапарат.

Разбира се, умните телефони не могат да се сравняват с огледалните фотоапарати, но сегментът на компактните цифрови камери изпитва силен натиск от смартфоните. Устройства като Nokia Lumia 930 със своите 20-мегапикселови сензори и система за оптична стабилизация могат напълно да заменят евтините компактни камери.

По данни на анализаторската компания IC Insights, от 2011 година насам пазарът на компактни фотоапарати непрекъснато намалява. Ако през 2011 г. бяха продадени 143 млн. подобни устройства, то през 2012 бизнесът с тях намаля до 135 млн., а през миналата година – до 114 млн. броя. Прогнозите за 2014 г. сочат, че продажбите на компактни цифрови фотоапарати няма да превишат 100 милиона броя.

Спадът е особено силен в сегмента на бюджетните камери, поради което производителите започнаха да акцентират на по-скъпи модели. Но и този подход едва ли ще ги спаси, тъй като в следващите пет години продажбите на компактни камери ще намаляват средно с по 10% и към 2017 г. пазарът ще поеме не повече от 78 млн. броя, прогнозират анализаторите.

Коментари по темата: „Смартфоните „убиват” компактните фотоапарати”

добавете коментар...

  1. китодар

    време е….

Коментар