Последният съвет на Стив Джобс към Тим Кук

Генералният директор на Apple Тим Кук твърди, че като шеф на компанията никога не си е задавал въпроса „Какво би направил Стив Джобс?”. По неговите думи, самият Стив Джобс преди смъртта си му казал да не си задава този въпрос.

„Придържам се към неговия съвет. Мисля, че той каза това, за да ме разтовари от непосилно бреме. Ето защо винаги блокирам този въпрос”, споделя Кук, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл.

Подходът на Тим Кук като CEO на Apple се различава много от управлението на Стив Джобс. В сравнение със своя предшественик, Кук е много по-разсъдлив и внимателен при взимане не решения, докато Джобс действаше рязко, по интуиция, пише Уол Стрийт Джърнъл.

Тим Кук не е визионер като Стив Джобс, а мениджър, който управлява Apple като повечето други компании, без да игнорира акционерите и да подценява ролята на служителите. Но Тим Кук наследи компания в разцвета си, докато Джобс трябваше да я спасява от фалит, встъпвайки в ролята на CEO.

С други думи, Стив Джобс управляваше Apple във военно време, а Тим Кук е генералният директор в мирно време.

Има още една съществена разлика между двамата – Джобс изискваше във всеки момент Apple да бъде фокусирана върху една конкретна задача. Неговият наследник обаче за кратък период купи 24 компании и принуди Apple да работи едновременно в няколко направления.

Тим Кук постъпи в Apple през 1998 г., а от януари 2011 г. заместваше Стив Джобс, който беше в отпуск поради влошено здраве. През август 2011 г., два месеца преди смъртта си, Стив Джобс повери управлението на Apple окончателно на Тим Кук.

Коментар