Британски учен настоява за 4-дневна работна седмица

Работната седмица трябва да се намали до 4 дни, а през останалите 3 дни хората да почиват, смята проф. Джон Аштън -директор на Факултета по обществено здраве.

По неговите думи, в момента има проблем с „неравномерното разпределение на работата” – някои хора работят твърде много, а други изобщо нямат работа. Намаляването на работната седмица до четири дни ще възстанови баланса, убеден е професорът.

„Часът за обяд си отиде: хората просто имат един сандвич на бюрото си и продължават да работят”, казва професорът пред Индипендънт.

Великобритания се счита за една от европейските страни, в които се работи най-много. Проф. Аштън смята, че при някои обстоятелства твърде многото работа може да предизвика тревожност, да подтикне хората към алкохола и да причини проблеми във взаимоотношенията.

Четиридневна работна седмица би била най-добрият начин да се приведе в действие идеята на Дейвид Камерън за грижовно „голямо общество”, смята Аштън. Ще намалее стресът, хората ще прекарват повече време със семействата си и ще спортуват.

Коментари по темата: „Британски учен настоява за 4-дневна работна седмица”

добавете коментар...

  1. Рени

    Те там си работят!

  2. Сашко

    аве професоре я иди да видиш как работят, па после говори смешки. Поредната велика мисъл на някой кралски професор

Коментар