Свързаните джаджи са лакоми за ток и в стендбай

Около 14 милиарда устройства в света са постоянно свързани към мрежата

Около 14 милиарда устройства в света са постоянно свързани към мрежата

Електронните устройства, оставени в стендбай режим, консумират електричество за 80 милиарда долара всяка година, по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Накратко, „изключено”-то си е направо включено.

Около 14 милиарда мрежови устройства са постоянно онлайн по цял свят – модеми, цифрови декодери, принтери, игрови конзоли, зарядни за телефони, адаптери на персонални компютри и лаптопи. Когато не ги използват, хората най-често ги оставят в режим на „сън” („sleep”). Но дори в това състояние, устройствата продължават да използват огромни количества енергия.

През 2013 г., свързаните към мрежата устройства по света са изконсумирали около 616 тераватчаса (TWh) електроенергия. По-голямата част от нея, 400 TWh, е изхарчена, докато устройствата са в стендбай режим (режим на готовност), се казва в доклада на МАЕ. Загубената електроенергия се равнява на общото годишно потребление на Великобритания и Норвегия.

„Проблемът не е, че тези устройства най-често са в режим на готовност, а по-скоро в това, че те обикновено използват много повече енергия, отколкото би трябвало, за да поддържат връзка и да общуват с мрежата”, пояснява изпълнителният директор на МАЕ Мария ван дер Ховен, цитиран от GreenTech.bg.

„Само чрез използване на днешните подобрени технологии тези устройства могат да изпълняват същите задачи, бидейки в режим на готовност, като консумират около 65% по-малко енергия”, допълва Ховен.

Коментар