Япония започва да произвежда ток от снега

Снегът може да се използва като екологичен източник на енергия в Япония
(снимка: CC0 Public Domain)

Енергийната криза, която разтресе целия свят в последната година, подтикна правителствата да търсят всевъзможни алтернативи на традиционните източници на енергия. Особено изобретателни в това отношение са японците, които започнаха да добиват ток от… снега.

През декември в японския град Аомори ще започнат тестове на необичайна система за производство на електроенергия. Инсталацията ще генерира ток от температурната разлика между снега и околния въздух, предаде Nikkei Asian Review.



Преди това градските служби на Аомори изхвърляха снега, събран по улиците, в морето. Сега той намери неочаквана употреба – като един от източниците на електроенергия.

Градските власти си партнират с ИТ компанията Forte и Токийския университет по телекомуникации в проект за оборудване на плувен басейн в местно училище-интернат със система от топлинни тръби и течност. Комуналните служби ще изхвърлят събрания от улиците сняг в басейна, а от другата страна тръбите ще бъдат изнесени на открито и изложени на слънчевите лъчи.

Поради температурната разлика в тръбите ще започне конвекционно движение на течността. Тя, от своя страна, ще задвижва микротурбина. Колкото по-голяма е температурната разлика, толкова повече мощност ще генерира системата.

Снегът, който се е стопил в басейна, може да се изхвърли като обикновена стопена вода. Обикновено снежните зими в района няма да позволят басейнът да остане празен.

Системните тестове ще продължат до март. Очаква се неговата ефективност да бъде сравнима с генерирането на енергия от слънчеви панели, а екологичността да е по-висока от тази на ветрогенераторите.



Предложеното решение със сняг и басейн практически няма да генерира отпадъци, докато слънчевите панели и вятърните турбини подлежат на изхвърляне във времето и не могат да бъдат напълно рециклирани.

Коментар