Xiaomi се кани да продава по 10 милиона електромобила годишно

Леи Джун има нова голяма цел – Xiaomi да влезе в Топ 5 на световния пазар за електромобили 
(снимка: CarNewsChina)

След бума, който направи в смартфоните и потребителската електроника, китайската компания Xiaomi се готви за лъвски скок и на пазара за електромобили. Плановете на Леи Джун, основателя на фирмата, са изключително амбициозни и с оглед на досегашните успехи на “китайския Стив Джобс”, електромобилите могат да се окажат следващия му голям удар.

От публикувания тримесечен отчет на Xiaomi стана ясно, че в периода юли-септември компанията е похарчила около 116 милиона долара за развитие на иновативни дейности, включително електрически превозни средства. Това лято светът видя първия прототип на електрически автомобил от тази марка, а пазарният му дебют трябва да се състои през първата половина на 2024 г.



Основателят на компанията е убеден, че Xiaomi е способна да произвежда до 10 милиона електромобила годишно и да влезе в топ 5 на този пазар, предаде CarNewsChina. В социалната мрежа Weibo Леи Джун изрази увереност, че с развитието на пазара на електрически превозни средства, до 80% от неговия капацитет ще бъде разделен между петте водещи производители.

Поради тази причина, единственият път към успеха на самата Xiaomi е да произвежда най-малко 10 милиона електромобила годишно. За сравнение, Tesla, считана за пионер и лидер в сегмента, очаква да произвежда до 20 милиона електромобила годишно до края на десетилетието, така че залозите в този бизнес са доста високи.

Xiaomi обяви намеренията си да навлезе на пазара на електромобили през март 2021 г., а през септември същата година създаде подразделението Xiaomi Automobile с капитал от $1,4 млрд. През октомври основателят на компанията обяви, че масовото производство на първия електрически автомобил Xiaomi ще започне през първата половина на 2024 г.

Съдейки по външния вид на първия прототип, той ще бъде седан или лифтбек с аеродинамична форма на каросерията. В китайските социални мрежи наскоро се появи слух, че в края на септември Xiaomi е създала друг прототип на електромобил със символ MS11 и мощност 354 к.с., изграден на 800-волтова архитектура, която позволява по-бързо зареждане на тяговата батерия.

Коментар