Холандия пред дилема: да загуби САЩ или Китай като пазар на машини за чипове

Около 16% от приходите на ASML идват от продажби на оборудване за чипове на Китай
(снимка: Ben Winters/Renee d’Hooge/ASML)

Производителите на литографско оборудване за чипове са под силен натиск от САЩ да прекратят доставките към китайски фирми, заемайки страна в конфликта между двете най-големи икономики. Така компании като холандската ASML са изправени пред трудна дилема – да останат лоялни съюзници на САЩ, като същевременно загубят клиенти от Китай и претърпят финансови загуби, или да се лишат от американския пазар.

За да минимизира щетите, Лизе Шрайнемахер, министър на външната търговия на Нидерландия, предложи да изготви своя версия на експортни ограничения за Китай, която не следва сляпо санкциите на САЩ, а отчита националните интереси на страната, една от големите икономики в Европа и света.



ASML е най-големият доставчик на литографски скенери в света и има огромно значение за холандската икономика. Миналата седмица в Хага министърът призна, че за Холандия китайският пазар е по-важен от американския. По думите на Шрайнемахер, на които се позовава NotebookCheck, експортните ограничения срещу Китай трябва да бъдат разработени, като се вземе предвид балансът на икономическите интереси и защитата на националната сигурност.

Ако ASML продължи да доставя на Китай литографско оборудване, предмет на американски санкции, компанията ще загуби достъп до пазара в САЩ. В този случай ASML и Холандия като цяло все още биха били в по-добра позиция от гледна точка на икономиката, тъй като китайският пазар е по-важен за тях от американския.

Между другото, миналата година ASML получи от Китай 16% от всичките си приходи, въпреки че от 2018 г. компанията е лишена от правото да доставя там съвременно оборудване, което позволява работа с EUV литография, отбелязва Ройтерс.

Все още се водят преговори между американските и холандските власти по конкретни теми от санкциите, като следващият им етап е насрочен за декември. Шрайнемахер призна, че Холандия споделя опасенията за националната сигурност на САЩ, когато става въпрос за способността на Китай да изгради силна полупроводникова индустрия.



Според министъра, компании от Холандия вече са пострадали от предишни санкции срещу Китай, но това се оправдава от гледна точка на националната сигурност. Наскоро шефът на ASML обяви, че компанията може да възстанови напълно загубите си на приходи в рамките на няколко години, дори ако доставките на оборудване за Китай спрат напълно.

Коментари по темата: „Холандия пред дилема: да загуби САЩ или Китай като пазар на машини за чипове”

добавете коментар...

  1. Китаец обича котка

    Прости и алчни, щели да загубят пари, ами продавайте всичко особено най-ново на китайците, така след време няма да имат нужда от вас и ще се молите за някоя субсидия.

Коментар