Чип-войната на САЩ и Китай обхвана Европа

Полупроводниковите производства станаха новата арена на конфликт между САЩ и Китай, в който бе въвлечена и Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Две европейски сделки с фирми за чипове се сблъскаха с проблеми заради връзките им с Китай. Видимо китайско-американският конфликт в сферата на полупроводниците, част от мащабна търговска война между свръх-икономиките, вече обхваща и Европа.

Миналата седмица на новия собственик на най-големия производител на чипове във Великобритания беше наредено да прекрати сделка по поглъщането му. Това се случи само дни след като продажбата на друга фабрика за чипове беше блокирана в Германия. И двете транзакции са засегнати от опасения за националната сигурност и включваха придобивания от китайски компании.



В Обединеното кралство Nexperia, холандско дъщерно дружество на шанхайския производител на полупроводници Wingtech, получи нареждане от правителството да продаде най-малко 86% от дела си в завода Newport Wafer Fab. Това стана повече от година след като компанията пое контрола над фабриката. Сега служителите протестират срещу решението, заявявайки, че то излага на риск близо 600 работни места.

В Германия икономическото министерство забрани на Elmos Semiconductor, производител на автомобилни чипове, да продаде фабриката си в град Дортмунд на Silex – шведско дъщерно дружество на китайската Sai Microelectronics.

Опасения за сигурността

Производството на чипове от известно време се оказа нов фронт в напрежението между САЩ и Китай. Двете проблемни сделки илюстрират как натискът се прелива и в Европа.

„Въпросните решения отбелязват промяна към по-твърди позиции по отношение на китайските инвестиции в критични индустрии в Европа“, посочи Сяоменг Лу, директор по геотехнологии в Eurasia Group. „Натискът на САЩ определено допринесе за тези решения. Нарастващото чувство за технологичен суверенитет също вероятно е подтикнало въпросните ходове – правителствата по света все повече гледат на полупроводниковата индустрия като на стратегически ресурс и се стремят да ги защитят от чуждестранни поглъщания“.

Нови точки на възпламеняване

Правни експерти коментираха, че двете решения са забележителни, тъй като първоначално всяка сделка бе разрешена.

Случаят Newport Wafer е „първото завършено придобиване“, което трябва да бъде отменено съгласно Закона за националната сигурност и инвестициите (NSI) на Обединеното кралство, който влезе в сила през януари, според Иън Джайлс, ръководител по антитръстовото законодателство и конкуренцията за Европа, Близкия Изток и Азия в Norton Rose.

Nexperia заяви миналата седмица, че е „шокирана“ от решението. Фирмата посочи, че „правителството на Обединеното кралство избра да не влиза в разумен диалог с Nexperia или дори да посети мястото в Нюпорт“.

Компанията добави, че е предложила да избегне „дейности, предизвикващи потенциално безпокойство, и да предостави на правителството на Обединеното кралство директен контрол и участие в управлението“ на фабриката. Тя се намира в Южен Уелс.

Заводът произвежда силициеви пластини, които са основа за производството на компютърни чипове. Много от нейните продукти в крайна сметка намират място в автомобили и медицинско оборудване. Nexperia посочи, че работниците в съоръжението сега са изправени пред несигурно бъдеще.

В отворено писмо до правителството на Обединеното кралство миналия четвъртък асоциацията на персонала на Nexperia Newport заяви, че е „невярваща“, че препитанието на служителите е „изложено на опасност в навечерието на Коледа“. „Това очевидно е дълбоко политическо решение“, пише групата. Тя отхвърля идеята, че сделката ще подкопае британската сигурност. „Трябва да разберете разума и да защитите нашите работни места, като позволите на Nexperia да запази фабриката си в Нюпорт.“

При Elmos германските власти първоначално посочиха, че ще издадат условно одобрение. Дори споделиха проект на одобрение след интензивен процес на преглед, продължил около 10 месеца, се казва в изявление на компанията след разпореждането.

Тим Шапер, ръководител на отдела за антитръстови регулации и конкуренция за Германия в Norton Rose, обясни, че правителствената намеса също е значителна, като се има предвид, че „технологията на Elmos се смята за доста стара, най-съвременна през 90-те години и не е от голямо индустриално значение“. „Транзакцията се превърна в тема-дъвка за публичен дебат относно придобиването на дялове от китайски инвеститори в ключови германски технологии“, каза той.



Възможно е регулаторите да са били загрижени за потенциалното изтичане на техническо ноу-хау, според Александър Рине, ръководител на европейската антитръстова практика на международната правна фирма Milbank. „Elmos е известен с производството на чипове за автомобилния сектор. Той е основната индустрия на Германия и гордостта на страната“, каза Рине в интервю.

Разгарящ се пожар

Темата за чиповете е нарастващ източник на напрежение между Съединените щати и Китай. Вашингтон обяви недостига на материали за проблем на националната сигурност и подчерта значението на запазването на конкурентоспособността на страната, когато става дума за модерните технологични способности.

Съединените щати засилиха собствените си ограничения и притиснаха съюзниците си да въведат свои, според Лу. През август правителството на САЩ нареди на двама топ производители на полупроводникови системи, Nvidia и AMD, да спрат износа на определени високопроизводителни чипове за Китай.

Два месеца по-късно администрацията на Байдън въведе нов и мащабен експортен контрол, който забрани на китайските компании да купуват усъвършенствани чипове и оборудване за производство на чипове без лиценз. Правилата също така ограничиха възможността на американски граждани или притежатели на зелена карта в САЩ да предоставят подкрепа за разработването или производството на чипове в определени производствени съоръжения в Китай.



Натискът расте. Преди броени дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Запада да „внимава да не създава нови зависимости“ от Китай. Говорейки пред парламентарна асамблея на НАТО в Мадрид, Столтенберг каза, че вижда „растящи китайски усилия“ за контрол на западната критична инфраструктура, веригите за доставки и ключови индустриални сектори.

Реакция от Китай

Китай подходи сдържано към разглеждането на двата европейски случая с полупроводници.

„Ние твърдо се противопоставяме на хода на Обединеното кралство и призоваваме Обединеното кралство да зачита законните права и интереси на китайските компании и да осигури честна, справедлива и недискриминационна бизнес среда“, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг на брифинг, когато го попитаха за случая с Newport Wafer. „Обединеното кралство преувеличи концепцията за национална сигурност и злоупотреби с държавната власт.“

Джао Лиджиан, друг говорител на китайското външно министерство, призова Германия и други страни да се „въздържат от политизиране на нормалното икономическо и търговско сътрудничество“ на пресконференция по-рано този месец. Той не спомена конкретно Elmos.

Следващата бойна арена

Адвокатите казват, че ако производителите на чипове обжалват решенията, могат да се окажат въвлечени в несигурна битка, която може да се проточи с години. Във всеки случай те ще трябва да подадат жалба в съда в рамките на около месец от решенията на регулаторите, според Norton Rose.

Както Великобритания, така и Германия наскоро въведоха правила, които разширяват правителствения надзор върху подобни решения. А това прави резултатите по-трудни за прогнозиране. В Германия промяна в правилата за преки чуждестранни инвестиции от 2020 г. означава, че правителството може да се намеси в бъдещи сделки, ако има „вероятно увреждане на обществения ред и сигурност“, каза Шапер.



На други места вниманието се насочва към Холандия. Холандското правителство в момента е под натиск от страна на Съединените щати да ограничи износа за Китай, особено от ASML – производител на полупроводниково оборудване, който има доминираща позиция на пазара на литографски машини, според Лу от Eurasia Group.

Холандия даде да се разбере, че ще формира собствена позиция. Попитана за проблема този месец, холандският министър на външната търговия Лийзе Шрайнемахер каза, че страната „няма да копира едно към едно експортните ограничения на САЩ за Китай“.

Коментари по темата: „Чип-войната на САЩ и Китай обхвана Европа”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Бой по каската за червените тикви.

  2. Българин

    Ако си “реалист” ще мислиш точно обратното на това, което казваш.

  3. дааа

    аз разбрах че си много проооссс

  4. Реалист

    Крайно време е да разберем,че Русия и Китай,КНДР,Иран и Куба,Венецуела и Сирия в момента са врагове….и то особено жестоки,не спиращи се пред нищо,готови и на война за да запазят в своите страни властта си…

Коментар