Пикапи Ford осигуряват ток за жителите на Тексас

Системата Power Pro Onboard превръща пикапа F-150 в мобилен генератор на енергия
(снимка: F150Gen14 / Twitter)

Необичайните студове в Тексас внезапно отвориха нови възможности за пикапите на Ford от последно поколение. Снабден с допълнителен електрически генератор, F-150 помогна на жителите на щата да се справят с природното бедствие и липсата на ток.

В средата на февруари много американци от Тексас останаха без електричество, заради извънредна ситуация с необичаен за южния щат със студ от минус 20 градуса. Тогава на помощ се притекоха… пикапите.

Новото поколение Ford F-150 – най-популярното превозно средство в САЩ през последните години – може да бъде допълнено по избор със система Power Pro Onboard, която превръща колата в мобилен генератор на енергия. Към гнездата, разположени в задната част на пикапа, потребителите могат да свържат различни устройства – от домакински уреди до електрически нагреватели.

Основната версия на вградения генератор Power Pro дава мощност 2,4 кВт, а опционалният 7,2 кВт генератор позволява на собствениците на Ford F-150 да изчакат спокойно отминаването на природното бедствие и възстановяване на електрическото захранване.

Ръководителят на американския автомобилен концерн Джим Фарли призова дилърите на Ford да помогнат на жителите на Тексас. Той предложи на местните представителства, които разполагат с Ford-150 и Power Pro Onboard, да ги дадат под наем на хората в щата, докато бъдат отстранени проблемите с електрозахранването.

В същото време собствениците на различни модели Tesla се оказаха в незавидна ситуация. Въпреки, че електромобилите на компанията могат да действат и като източник на енергия за домакински уреди, когато батериите се изтощят, ще бъде трудно зареждането на самите автомобили.

Но в щата Тексас все още няма проблеми с бензина и дизела, което поставя собствениците на Ford автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене (ДВГ) в привилегировано положение.

Коментари по темата: „Пикапи Ford осигуряват ток за жителите на Тексас”

добавете коментар...

  1. :o)

    🙂 друго си е най-близкия ти съсед да е на 50 мили.
    Те у Враца затова са казали – любофта си е любофф ама дРъвата за зимата си е друго нЯщо.

  2. Anonymous

    Texan from Dallas, като изтрезнееш пробвай пак, че нещо оплете мислите.

  3. Texan from Dallas

    Пълни глупости. След като включихме инвертора към фърниса да задвижи вентиларорите и климатика на къщата се прецака. 30часа без ток.

Коментар