Докъде ще стигне Tesla? Вече струва над $600 милиарда…

Tesla има потенциал да достигне нивото на Apple по пазарна капитализация
(снимка: CC0 Public Domain)

Tesla поскъпва с ускорени темпове. Акциите на компанията достигнаха 640 долара в понеделник, изтласквайки пазарната ѝ капитализация над границата от 600 млрд. долара.

За сравнение, миналата седмица производителят на електромобили струваше „само” 550 млрд. долара. Но изглежда въображението Илон Мъск увеличава стойността на компанията скокообразно.

Нещо повече, различни анализатори твърдят, че акциите на Tesla все още са далеч от рекордите. Мнозина вече коригираха прогнозите си нагоре. Очаква се през следващите 12 месеца ценните книжа на Tesla да поскъпнат до 780 долара за брой, което ще означава пазарна капитализация много над 700 милиарда долара.

Но това не е пределът за Tesla. Анализаторът и инвеститор Джийн Мюнстер смята, че през следващите три години акциите на компанията могат да утроят стойността си – до 2500 долара, а капитализацията на Tesla да надхвърли 2 трилиона долара. Тоест, фирмата на Илон Мъск ще достигне нивото на Apple.

Но какво може да осигури такъв растеж? Предпоставките са в бурното развитие на индустрията на електрическите превозни средства, както и навлизането на Tesla на нови за нея пазари – като застраховане, отопление, вентилация и климатизация. Tesla вече има много ноу-хау, което може да приложи във вентилационни и отоплителни системи, тъй като всъщност те използват технологии от автомобилите, но в много по-голям мащаб.

Всичко това е въпрос на обсъждане и развитие в дългосрочен план, а поскъпването на Tesla в понеделник се дължи както на общия ръст на пазара, така и на последиците от решението на комисията S&P Dow Jones Indexes да добави акциите на компанията към индекса S&P 500 наведнъж, а не на два транша.

Коментар