Заплатите в София растат по-бързо от цените на имотите

Средната цена на жилищата в столицата е около 1 115 евро за квадратен метър
(снимка: CC0 Public Domain)

Софийският имотен пазар остана стабилен и без съществени изменения в цените през 2020 г. Годината започна с голяма активност, последвана от близо двумесечна пауза през пролетта и след това летни и есенни месеци, в които клиентите сякаш наваксваха и бързаха да сключат за 10 месеца сделки, колкото обичайно се сключват за 12, сочи експертен анализ.

Пазарът беше силно подкрепен от поведението на банките, които не спряха кредитирането, а даже напротив – отбелязан е ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11% за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г. Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити продължиха да падат и достигнаха исторически най-ниските си нива – под 3%, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Към това добавяме и факта, че новото строителство не спря и обектите продължиха да напредват и да следват своя строителен график. Това даде нужното доверие и увереност на купувачите и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на дом.

След първоначалното нарастване безработицата се успокои и намаля до 4,9% средно за страната през третото тримесечие, а средната работна заплата в София продължи да нараства и отбеляза ръст от 9% спрямо миналата година. Въздействието от всички тези фактори доведе до спокойствие и баланс на имотния пазар и позволи той да се развива без сътресения.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се върна на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се беше задържала в предходните няколко години, сочат данните на Bulgarian Properties на база реално сключени сделки.

Последва ново ускорение на пазара и през третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата стана 1 115 евро и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София не само, че не отбелязаха спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2,5% спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също нарасна и достигна 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Според данните на Агенцията по вписванията, през 3-тото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 6 969 имотни продажби при 6 874 за същия период на 2019 г., което е ръст от около 1,4% на годишна база. За деветмесечието обемите от сделки остават под нивата от миналата година и бележат спад в размер на 7,8%.

Данните на Bulgarian Properties показват спад от 5% на сделките в София за периода януари – ноември 2020 спрямо същия период на миналата година. При позитивно развитие на епидемичната обстановка този спад в резултат на пролетната пауза на пазара можеше да бъде наваксан, но при задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5% по-малко продажби на жилища в столицата.

Жилищата в София запазват отлична достъпност и това се дължи на по-слабото нарастване на цените в съчетание с продължаващ ръст на доходите. Показателят за достъпност на цените в София измерва съотношението на цената на жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м.

Стойността на този коефициент към 3-тото тримесечие на 2020 г. е 1,18 при стойности около 1,2 в края на миналата и началото на тази година и при средни нива над 1,3 през предходните години. Това означава, че към момента са нужни 1,18 средни месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София, подчертава анализът.

Коментари по темата: „Заплатите в София растат по-бързо от цените на имотите”

добавете коментар...

  1. :о)

    Незнам аз за колко години може да се изплати апартамент от заплата 1500лв – освен ако не ядеш, не си купуваш дрехи, нямаш никакви разходи.
    Но дори и да живееш с 1000лв на месец което за софия е много малко пак ще изплащаш 20+ години някаква кутийка 70кв м която ти представят за 90 🙂

  2. LifeHacks

    Две грешки:
    -закупуваме нови имоти на 2ни цени, като има стари имоти на ниски цени (500-700е/м);
    -управител директно ми каза че няма да ни “вдига” заплата в следващи 10 години? Това добър ръководител ли е? Ще стоя ли на това работно място в следващите 2 години ? 🙂

  3. Blah

    Няколко въпроса към редакцията:

    1. Това платена статия ли е?
    2. Какво общо има с техническите теми на сайта?

Коментар