Нанотехнологии променят строителството

Нанотхенологии, променящи строителството, ще демонстрират изложители на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 година. Новите методи правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация, съобщиха организаторите на панаира.  

Приложението на нанотехнологиите ще може да се види в нискоенергийна къща, един от експонатите на българската  компания МКМ. Двуетажната сграда е в традиционен стил, с площ 70 кв. метра. МКМ ще покаже и временни складове за строителни и селскостопански обекти с PVC мембрана.

В експозицията на фирмата присъстват отделни строителни елементи, базирани на руски нанотехнологии. Един от тях е композитната арматура, при която безалтопластиката и стъклопластиката заменят стоманата. Това удължава  срока за експлоатация  и дава икономии от 30%.

Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите и са по-ефективни в сравнение с традиционните. Например 1 милиметър фасадна боя по топлозащитни свойства е равносилна на 1 сантиметър каменна вата, 1 сантиметър наноизолация намалява шума с 20 децибела и почти напълно ограничава атмосферните влияния, обясняват експерти от МКМ.

Компанията ще представи още пеностъкло и пеностъклен чакъл, които са новост за българския пазар. Този материал изолира, предпазва от вода и химични замърсители, не се свива, не гори, не се разрушава от гризачи и е екологично безопасен, твърдят от МКМ.  Пеностъкленият чакъл значително подобрява качеството на настилките, разясняват специалисти.

по темата: „Нанотехнологии променят строителството”

добавете коментар...

  1. Валери

    Първо да се оправят "тухлите". Те трябва да са направени така, че външният и 4-6 см. слой да е топло и водо изолационен. Да могат да се сглобяват /като Лего/, а за фугите между тях се използват топлоизолационни подложки с различна дебелина и размер. Тухлите имат технологични отвори/комуникации/и за поставяне на лепило където е нужно . Думата хоросан в бъдеще едва ли ще се използва. Фугите от 1-2мм се запълват със изолационна смес подобна на тухлите от външната страна. Ама въобще не е нужно да се поставя допълнително изолация, камо ли да се шпаклова. В случая тези тухли спстяват маса разходи на собствениците. За окончателно оформяне на фасадата се нанася фасадна боя, която съдържа UV силикон. Ако клиента желае сградата да има енергонезависимост, то той може да нанесе фотоволтаична боя/0,01=>0,03W/кв.м / на мястото на фасадната боя, е може и върху нея. Фасадните бои трябва да се правят така, че да може да се отлепват при необходимост цялите или части от тях. За керемидите може да се каже, че и те са в трагично състояние относно дълготрайност, топло и енергонезависимост и така…………..???????

Коментар