Tesla поскъпва и създава милионери

Акционерите в Tesla забогатяват бързо на фона на добрите резултати на компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато повечето автомобилни производители търсят начини за излизане от кризата, Tesla зарадва инвеститорите с позитивни новини, на фона на които акциите на компанията започнаха бързо да поскъпват. Нещо повече, сегашните стойности далеч не са пределни, коментират анализатори JMP Securities.

„Tesla значително подобри нашите оценки и консенсусната прогноза за доставки през второто тримесечие на 2020 г., отчитайки общ обем от 90 650 единици [електромобили], в сравнение с нашата оценка от 73 800 и консенсусен показател от 70 300. Потвърждаваме нашия рейтинг „превъзхожда пазара” и повишаваме целевата цена [от 1,050 долара] до 1500 долара [за акция]”, коментира JMP Securities.

Акциите на Tesla превишиха $1200 миналата седмица, а сега вече се търгуват срещу $1370! Вярата в компанията бе подсилена не само от последния доклад за доставките на електромобили, но и от ново изявление на Илон Мъск за обещаващ завод в Азия, в допълнение към двата в процес на изграждане.

Като цяло, Уолстрийт вярва в светлото бъдеще на Tesla. Междувременно служителите и акционерите на компанията извличат реална полза от поскъпването на акциите. Така например, Дрю Баглино, старши вицепрезидент, отговорен за двигателите и енергийните системи, притежава 4 222 акции с текуща пазарна стойност над 5,7 милиона долара.

Джером Гилен, президент на производствения отдел на Tesla, притежава 9 752 акции на компанията за повече от 13 милиона долара. Гилен ръководеше няколко ключови програми в Tesla, включително създаването на Model S и камиона Semi, преди да се насочи към производството.

Захари Киркхорн, финансов директор на Tesla, в момента притежава 11 831 акции, които струват над 16 милиона долара. Но най-богатият акционер, разбира се, е Илон Мъск. Той притежава 34 098 597 акции, което се равнява на 46 милиарда долара.

Брат му Кимбал Мъск, член на Съвета на директорите на Tesla, има 130 848 акции на Tesla, които сега струват повече от 175 милиона долара.

Коментар