Goldman Sachs влоши оценката си за Intel

Intel продължава да губи позиции на пазара за клиентски и сървърни процесори
(снимка: CC0 Public Domain)

Дълго време Intel се считаше за безспорен лидер в производството на чипове, но напоследък компанията губи позиции. Ясно потвърждение за това е решението на Goldman Sachs, една от най-големите инвестиционни банки в света, да понижи акциите на Intel от „неутрални” до „продавай”.

Позовавайки се на данни от каналите за разпространение, които показват слабо търсене на персонални компютри, експертите от Goldman Sachs намалиха целевата цена на акциите на Intel от 65 долара до 54 долара.

В неотдавнашен коментар Goldman Sachs отбеляза, че Intel продължава да губи позиции на пазара за клиентски и сървърни процесори. Освен това Intel е „единствената компания, за която се очаква брутният марж да намалее през следващите няколко години”, отбелязва WCCFTech в публикация по темата.

Оценките на анализаторите бяха предшествани от отказа на Apple да използва процесори Intel в компютрите Mac. Очаква се преходът да отнеме около две години, но в крайна сметка Apple напълно ще премине към собствени процесори, базирани на ARM.

Освен това Intel е засегнат от многостранния конфликт между САЩ и Китай. Наскоро компанията трябваше да спре доставките на сървърни процесори за Inspur.

И въпреки че по-късно проблемът с Inspur бе решен, това показва колко уязвими са позициите на американските технологични гиганти в условията на нарастващо геополитическо напрежение между двете най-големи икономики в света.

Коментар