Управлението на мишката и клавиатурата издава нивото на стрес

Спокойните и стресираните хора боравят различно с мишката и клавиатурата
(снимка: CC0 Public Domain)

Известно е, че голяма част от служителите в офисите работят под стрес. Така например, всеки трети офис работник в Швейцария страда от стрес, според проучвания. Едно ново изследване установи, че начинът, по който човек използва компютърната мишка и пише на клавиатурата, разкрива нивото му на стрес.

Обичайно нивото на нервното напрежение на човека се следи чрез пулса. Но сега, с определянето на стреса по стила на работа с клавиатурата и мишката, може по-лесно да се предотврати преминаването на стреса в хронично състояние и появата на сериозни здравословни проблеми.

Стилът на използване на мишката и писането като индикатор за нивото на стрес са изследвани от специалисти на Швейцарския технологичен институт в Цюрих (ETHZ), които са наблюдавали 90 доброволци, съобщи ScienceAlert. Половината от тях са извършвали нормална офис работа с компютър без външна намеса, докато другата половина са работили под постоянна външна намеса, разсейвани са по един или друг начин и така е повишавано нивото им на стрес.

Бързо става ясно, че спокойните хора и тези, които работят под натиск, контролират мишката и пишат текст по различни начини. Ако субектите често се разсейват по време на работа, движенията на курсора на мишката стават по-малко прецизни, по-продължителни и понякога несистематични, което обикновено се описва в психологията като „невромоторен шум”. Натоварването на мозъка се увеличава и това се отразява на фината моторика.

При писането с външна намеса се наблюдава нещо подобно – броят на грешките и броят на кратките паузи се увеличават. Хората, които работят без външни смущения, имат по-дълги паузи, но писането им е по-плавно и по-дълго. Паралелното измерване на сърдечната честота не показва много различни нюанси в нито една от двете групи. Външно човек изглежда спокоен, със стабилен пулс, но управлението на мишката издава, че е напрегнат.

Учените ще продължат да събират и обобщават данни от изследването до края на тази година. Всичко се извършва анонимно, проектът не цели да предостави на работодателите инструмент за проследяване на служителите в офиса. Задачата е само да се следи нивото на стрес.

Машинното обучение помага на учените да разберат всички нюанси, въз основа на които в крайна сметка ще бъде изграден модел за оценка на нивото на стрес на офис служителите в зависимост от стила на управление на мишката и практиката на писане с клавиатурата.

Коментар