Качество и удобство с монитора Philips 27E1N5300AE/00

Офис мониторът Philips 27E1N5300AE/00 предлага удобство и визуална наслада
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg

С наситени, ярки цветове и много кратко време за реакция при бързо движещи се образи, както и с възможност за зареждане на електронни устройства чрез USB-C кабел, мониторът Philips 27E1N5300AE/00 е сред главните претенденти за мястото на дисплея на всяко работно бюро – било то в офиса, или у дома.

27-инчовият IPS монитор е направен за удобство в работата и визуална наслада при развлечения с видео. Монтирането му е лесно – с две движения, без нужда от каквито и да е инструменти, но в същото време мониторът е изненадващо стабилен на елегантната си стойка с шестоъгълна основа.

И докато все още сме очаровани от бързия и лесен монтаж, ни грабват ярките, наситени цветове и динамичното видео при включване на монитора. Всъщност точно това се очаква от модела с яркост 300 кандела/м² и съотношение на контраста 1000:1.

USB-C зареждане и пренос на данни

Сред първите неща, които правят впечатление у този модел, е възможността му да зарежда мобилния компютър на потребителя посредством USB-C кабел. За удобство на ползвателите такъв кабел е включен в комплекта аксесоари, с които идва кутията на 27E1N5300AE/00.

Улеснението е съществено предвид два фактора. От една страна, USB-C вече се налага като единен стандарт за зареждане на електроника в Европа, следователно всички нови лаптопи – а и всякакъв вид друга мобилна електроника – идват с USB-C порт. Това означава, че мониторът е проектиран с мисъл за бъдещето и за удобството на работещите хора. От друга страна, оттук произтича и друго удобство за потребителите: намалява броя на кабелите, които се плетат около работното пространство.

Наличният тънък реверсивен USB-C конектор на монитора позволява лесна връзка към лаптопа с един кабел – удобство за всички, работещи в офис, но най-вече за тези, които често си взимат ноутбука и излизат по задачи и после се връщат, за да продължат работа, и, естествено, за хибридно работещите.

Освен за захранване, USB-C връзката се ползва и за ултрабързо прехвърляне на данни.



Честотна синхронизация

Никой не обича „накъсването” на кадрите, когато гледа видео с бързо развиващо се действие – подобен недостатък просто не е приемлив за монитор през 2023 година. Е, при новите монитори на Philips подобен компромис изобщо не съществува. Те са създадени за гладко показване на бързо движещи се образи, благодарение на технологията AMD FreeSync. Тя елиминира „насичането” във видеото, като синхронизира честотата на екрана с честотата на графичната карта.

Тъй като AMD FreeSync се базира на свободния, отворен стандарт VESA Adaptive-Sync, това подобрение всъщност не води до оскъпяване на мониторите, използващи технологията.

1 ms време за реакция

За постигане на ясни, бързо движещи се образи от Philips са се постарали да сведат времето за реакция на движеща се картина до една милисекунда. Това означава, че видеото няма да страда от размазан образ. С 1ms време за реакция (MPRT – motion picture response time) мониторът е подходящ и за игри, които не са FPS или racing, тъй като честотата на опресняване е сравнително скромна – 75Hz. Но тази честота е напълно достатъчна за офисни и други приложения – мониторът е проектиран преди всичко за комфортна работа.

Здравословна работа, здравословно забавление

Както и при други монитори от серията 5000 на Philips, и в този модел е вградена технология за намаляване на трептенето, която щади зрението – наричат я „Flicker-free”. Покритието на дисплея пък намалява отразяваната светлина. Тези две удобства се грижат за очите, тъй като съвременният човек прекарва много часове пред екрана всеки ден.

Щадейки нервната система и способствайки за добрия сън, технологията за редуциране на синята светлина в късите части от синия спектър LowBlue Mode използва специфичен, собствен софтуер за регулиране на вредното синьо лъчение.



Удобство за демонстрации

Philips 27E1N5300AE/00 е удобен за споделяне, показване, дори за презентации. Той може да се наклонява нагоре и надолу, но също така и да се завърта по посока на часовника или обратно – на 90% градуса, заставайки съвсем вертикално. За да е по-лесно това, неговата стойка може да се повдига с до 13 сантиметра. Подобна екстра е полезна например за случаите, когато се представят „вертикални” снимки като тези, правени със смартфон. При зрителен ъгъл от 178 градуса по хоризонтала и по вертикала това означава, че всички в стаята могат да видят изображенията и видеата, които се споделят на монитора.

За лесно четене

И като стана дума за завъртане на монитора до вертикална позиция, тук е мястото да кажем, че моделът разполага с технология Philips EasyRead. Това е режим, с който мониторът наподобява електронните четци за книги. Черно-бялата визия, статичният образ „като картина”, контрастът, честотата се настройват за четене, без това да натоварва очите и да предизвиква проблеми със зрението.


Звук и образ

Подобно на други модели от серията 5000 и този има две вградени колонки по 3W. Те са дискретно прикрити в задната част на монитора, така че предницата остава изчистена и семпла, само с тънката си рамка, без каквито и да е елементи. Колонките са вградени в долната задна част на устройството, вписвайки се в „решетъчния” дизайн на гърба.

Това, което липсва в сравнение с по-големия модел 27E1N5600HE, е вградената камера с микрофон за провеждане на конферентни разговори. Навярно това не е компромис, а съзнателно решение на Philips, като се има предвид, че в днешно време професионалистите избират специализирани видеоконферентни решения за своите служебни онлайн-разговори. От друга страна обаче подобна конфигурация се отразява благоприятно на крайната цена на устройството.

Philips 27E1N5300AE/00 – основни характеристики

  • Тип на LCD панела: IPS
  • Вид подсветка: W-LED
  • Размер на панела: 27 инча/68,6 см
  • Цветове: 16,7 млн.
  • Покритие на екрана: срещу отблясъци, 3H, замъгляване 25%
  • Ефективна зона на гледане: 597,888 (хоризонтално) x 336,312 (вертикално)
  • Съотношение на размерите на картината: 16:9
  • Максимална разделителна способност: 1920×1080 при 75 Hz
  • MPRT: 1 ms
  • Яркост: 300 кандела/м²
  • Контраст: 1000:1, Mega Infinity DCR
  • Зрителен ъгъл: 178º хоризонтален / 178º вертикален
  • Подобрения на картината: Flicker-free, SmartImage Game
  • Цветова гама: NTSC 106,2%, sRGB 122,8%
  • Специални режими: LowBlue, EasyRead
  • Портове: HDMI 1.4 x 1, DisplayPort 1.2 x 1, USB-C 3.2 Gen 1 x 1; USB 3.2 x 4; audio in, audio out
  • Звук: 2х3W

Наличност и цена

Новият монитор Philips 27E1N5300AE/00 с отлични работни характеристики е широко достъпен в търговската мрежа у нас от официалните партньори на бранда. Моделът се предлага на цена около 459 лв. с включен ДДС.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Качество и удобство с монитора Philips 27E1N5300AE/00”

добавете коментар...

  1. :o)

    На някой май са му подарили мониторче 🙂
    Среден клас, дори не е топ серията им – P като Professional.
    е пак е една стъпка над евтин IPS по 300лв.

Коментар