Европа ще похарчи милиони за обучение на специалисти по чипове

ЕС планира мащабно обучение на специалисти за полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз възнамерява да инвестира най-малко 4 милиона евро за обучение на инженери за нуждите на местната полупроводникова индустрия, която в последните години се очерта като ключова за технологичния суверенитет на държавите по света.

Надеждите на европейските власти за развитие на местната полупроводникова индустрия не могат да бъдат реализирани без подходящи човешки ресурси, затова в ЕС е създаден консорциум от 18 организации и компании под егидата на асоциацията SEMI. Тази нова структура ще обучава специалисти с необходимия профил чрез отпуснати от властите 4 милиона евро.

Според официално прессъобщение, инициативата предвижда създаване на образователна институция European Chip Skills Academy. Тя ще обучава специалисти в най-популярните области на приложение на микроелектрониката, включително автомобилната индустрия и технологиите за адитивно производство.

4-те милиона евро, отпуснати от властите в Европейския съюз, се очаква да са достатъчни за финансиране на основните дейности на Академията за период от четири години.

Програмите за обучение ще бъдат децентрализирани, тъй като всяко учебно заведение в региона ще се специализира в обучението на специалисти от определен профил.

Академията ще започне работа тази есен и ще обедини образователни институции от Германия, Франция, Испания, Австрия, Италия, Белгия, Румъния, Холандия, Финландия, Чехия, Ирландия и Унгария.

В съчетание със субсидиите за изграждане на фабрики за чипове в Европа, новата образователна инициатива трябва да създаде условия за развитие на местно производство на полупроводникови компоненти.

Коментари по темата: „Европа ще похарчи милиони за обучение на специалисти по чипове”

добавете коментар...

  1. Радико

    Нещо ми се губи една страна.
    Дали е много напред и смятат, че мяма нужда от такова подпомагане или я смятат за безнадеждна?

Коментар