Вълна от нови продукти на Microsoft заля пазара

Със стотици събития по целия свят Microsoft въвежда на пазара следващо поколение софтуерни продукти. Компанията определи Windows Server 2008, Visual Studio 2008 и SQL Server 2008 като най-мащабното анонсиране на нови продукти в историята си. Фокусът е поставен върху сигурността, уеб, визуализацията и по-добрия анализ на данни в компаниите.
“ИТ специалистите и разработчиците твърдят, че изразходват прекалено много време и средства за управление на съществуващите системи и не инвестират достатъчно в откриване на нови възможности, които да създават стратегическо предимство,” заяви главният изпълнителен директор на Microsoft – Стив Балмър.
“Тази обратна връзка е в основата  на нововъведенията във вълната от продукти. Вече получаваме отзиви от хиляди ИТ специалисти и разработчици по целия свят, че това е най-сигурната фирмена платформа, създавана досега и че тя ще опрости управлението и ще им позволи да се фокусират повече върху развитието на техния бизнес”, заяви още Балмър.
Според проучване на консултантската агенция Capgemini, новата операционна система Windows Server 2008 намалява продължителността на внедряване средно с 60 процента и ИТ разходите – със 124 000 долара годишно, вкл. от спестяване на пет ИТ човекочаса на всеки сървър и 91 процента по-малко време прекарано в чакане.
Над 3 милиона са участвали в програми на Microsoft за бърза обратна връзка, или като тестващи бета версии по време на разработването на продукта. Междувременно компанията разкри нови рекордни резултати по производителност при троен сравнителен тест на TPC-E и TPC-H за стандартно SAP приложение, работещо на 4-процесорен блейд сървър.
Microsoft изтъква и стотиците независими производители на софтуер, които са създали бизнес приложения, одобрени за Windows Server 2008, за браншове, включващи търговия на дребно, счетоводство, търговия, инженеринг, финансови услуги, здравеопазване и други.
Проучване на IDC открая на миналата година показва, че за всеки 1 долар печалба на Microsoft от Vista и Windows Server 2008 през настоящата година в САЩ, екосистемата на компанията – производители на софтуер и на хардуер, които поддържат, или обединяват продуктите – ще пожъне 18 долара приход. През 2008 тази екосистема ще генерира оборот за повече от 120 милиарда долара на продукти и услуги, свързани с Windows Vista и Windows Server 2008.
В момента са достъпни Windows Server 2008, включително бета версията на виртуалната технология Hyper-V и Visual Studio 2008. Предлага се и CTP 6.0 версия на SQL Server 2008, като финалната версия се очаква на пазара през третото тримесечие на 2008г.
По-късно през настоящата година Microsoft ще представи на пазара серията от нови продукти Windows Essential Server. Те са насочени към малки и средни предприятия, като се предлагат под имената Windows Small Business Server 2008 и Windows Essential Business Server 2008.
Windows HPC Server 2008, приемникът на Windows Compute Cluster Server 2003, се очаква на пазара през втората половина на 2008 г. Освен това предстои да излезе към края на годината и решението за съхранение на данни – Windows Storage Server 2008.

Коментар