Дубай ще строи квартал с контролиран климат

Виждали сме изкуствени острови с различни размери и форми, небостъргачи, достигащи облаците, огромни молове… Дубай вече има всичко това, но сега емирството е готово да построи първия в света квартал с климат, който се контролира от хората.

Разположен на югоизточния бряг на Персийския залив, Дубай е градът в Обединените арабски емирства (ОАЕ) с най-голямо население. Той е и второто по големина емирство след столицата Абу Даби.

През последните десетилетия Дубай се прочу с редица футуристични архитектурни проекти, така че идеята за изграждане на комплекс с регулиран климат не е изненада. Вече е одобрен и планът – остъкленият квартал ще се разгърне на 450 хектара, съобщи Dezeen.com.

Макар да се нарича „Mall of the World”, комплексът със сто хотела и жилищни сгради под един покрив и надзорен орган не е нищо по-малко от един завършен квартал или дори град сам по себе си.  „Молът” включва търговски център с площ 750 000 кв. м, зона за туристи (като Ла Рамбла в Барселона) и една зона за театри (подобно на Бродуей в Ню Йорк и Уест Енд в Лондон).

Що се отнася до покрива, той ще бъде направен от стъкло и ще се прибира назад. Най-вероятно в голямата част от времето „молът” ще бъде покрит, тъй като няма да е възможно климатът да се управлява без него. Замисълът на проектантите от Dubai Holding е климатът в квартала да се определя от човека.

Коментар