Apple A8 догонва по честота чиповете за Android

A8 идва с две ядра и поддръжка на 64-битови инструкции

A8 идва с две ядра и поддръжка на 64-битови инструкции

Новият процесор A8 на Apple ще работи на тактова честота 2GHz, доближавайки се по този показател до най-бързите чипове за Android смартфони, съобщи китайският източник cnBeta.

Apple A8 ще бъде вграден в дългоочаквания iPhone 6. За сравнение, Apple A7 работи на 1,3GHz в iPhone 5s и iPad mini Retina и на 1,4GHz в iPad Air.

Както своя предшественик, A8 идва с две ядра и поддръжка на 64-битови инструкции. Чипът ще се произвежда по 20-нм технология, докато за А7 се използва 28-нм процес.

Мобилните процесори за Android устройства отдавна имат по четири, а някои по шест и осем ядра. Това обаче не означава непременно по-висока скорост за устройствата с тях.

Apple разработва сама своите чипове и ги оптимизира максимално за собствената си операционна система iOS. Ето защо компанията не бърза да увеличава броя на ядрата, пише MacRumors.

Apple смята, че A7 е съпоставим по производителност с настолните компютри – твърдение, което бе потвърдено от тестова на портала AnandTech. Все още няма мобилни приложения, които да оползотворяват пълния потенциал на процесора A7.

Коментари по темата: „Apple A8 догонва по честота чиповете за Android”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Здравейте,
    имаше технически проблем и част от последните коментари бяха загубени. Ценим високо мненията ви!

  2. :)

    Интересно, бях написал един обширен отговор, който обяснява защо твърдението на Apple не е лъжа.

    Добре, ще започна по друг начин:
    Anandtech е един от най-уважаваните технологични блогове в настоящия момент, и професионалисти в индустрията не си позволяват да обявяват анализите им за “по-голяма глупост не съм чувал”. Уви, местните гении като mhm разбират всичко в детайли.

    Относно K6-2@300MHz, мога само да спомена, че A7 е около скромните 100 пъти по-бърз. Графичните ядра сравнени с nVidia/ATI от онова време са поне 100 пъти по-бързи.

    А, сега смисления отговор, накратко:
    A7 (1.3GHz) е сравним с Core i3 Ultra mobile (1.7GHz) от Септември 2013г., разликата в производителността им при еднакви честоти е 2% в полза на Core i3.

    В същото време, Intel преди години въведоха понятието “desktop class”, за да похвалят мобилните си процесори, сред които реално е и горепосочения Core i3.

    Следователно, по дефиницията на Intel за “desktop class” производителност, A7 е точно такъв.

    Интересно, че съдържателни мнения се трият, а малоумията на mhm и 1123 си седят.

  3. 1123

    Има един десктоп процесор, дето го зная, е може би има производителност на А7. К6 -2 на 300МХц.

  4. Драгомир

    Ами да смешно изказване е това. Не можеш да сравняваш процесор с … нищо конкретно. Процесорите за desktop компютри са най-разнообразни видове и естествено някои от тях са много по-добри от A7, докато други може и да са съпоставими или дори по-слаби.

  5. mmm

    Ами смей се… очевидно ги разбираш нещата – чувал си, че Intel имат мобилни чипове. Освен това на Apple чиповете дори не “рунват” Windows…

  6. mhm

    “Apple смята, че A7 е съпоставим по производителност с настолните компютри – твърдение, което бе потвърдено от тестова на портала AnandTech.” По-голяма глупост не съм чел никога! Дори мобилните версии на интелските процесори са в пъти по-слаби от процесорите за десктоп, камо ли смешния епълски чип да се сравнява с i7 :)))))))

Коментар