Френски закон оскъпи услугите на Amazon

Amazon се натъкна на законови ограничения във Франция

Amazon се натъкна на законови ограничения във Франция

Онлайн търговецът Amazon беше принуден да се откаже от услугата за безплатна доставка на книги във Франция, както и от 5-процентната отстъпка в цената, заради влизане в сила на нов закон.

Доскоро френското подразделение на гиганта в интернет търговията предлагаше най-популярните си книги с 5% отстъпка. „За съжаление, повече не можем да предлагаме отстъпки от 5% за книги”, съобщава компанията на своите клиенти.

Така например, един брой от последния роман на Мишел Уелбек вече струва 8,1 евро на френския сайт на Amazon плюс 1 евроцент за доставка, докато по-рано книгата се продаваше за 7,7 евро и безплатна доставка, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Приетият във Франция закон цели да защити малките книжни магазини от големите играчи в сектора, като осигури равни условия за всички. Асоциацията на френските книжни магазини смята, че Amazon упражнява недопустим натиск върху своите конкуренти и обвини онлайн гиганта в дъмпинг. Ето защо новият закон често е определян като „анти-Amazon”.

Прогноза на френското правителство сочи, че през 2017 г. Amazon ще стане най-големият книжен магазин във Франция, а делът на по-малките независими търговци ще намалее до 40%.

Коментар