Студенти мечтаят за полет до Марс в астероид

Студенти от Международната космическа школа към МГТУ Бауман предлагат полет до Марс във вътрешността на астероид. Освен транспортно средство, астероидът ще играе роля и на надеждно укритие от космически заплахи като радиацията.

Един от основните проблеми при пилотируеми полети в космоса е именно защитата от радиация, която е способна да убие човека. Проектът на Московския държавен технически университет предвижда космонавтите да пътуват във вътрешността на астероид, съобщи iGeek.

Подобен подход ще намали драстично горивото, което е необходимо за обезпечаване на защита от космическите лъчения. Когато приближат Марс, космонавтите ще се прехвърлят от астероида на специален модул за приземяване, изпратен предварително към Червената планета.

За изпълнение на подобна мисия ще са необходими технологии, с помощта на които астронавтите ще могат да създават помещения за живеене в астероида. Твърди се, че такива технологии вече разработват специалисти от Института по космически изследвания към РАН. Става въпрос за сондажна машина, която ще се използва и в мисии на Луната.

В проекта за полет до Марс в астероид са ангажирани около 150 руски и чуждестранни студенти. Предстои идеята да бъде защитена пред комисия от специалисти.

Коментари по темата: „Студенти мечтаят за полет до Марс в астероид”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Ако чакаме само на руснаците от РАН и учените от Магаданс. Всички транспортни средства щяха да са каменни от каменната ера на семейство Флинстоун. Кракомобили с колела от камъни.

    Хубаво че има сериозни хора и учени, които не живеят в Русия и разработват нанотехнологии и супер метериали и не се занимават с глупости и камъняци.

Коментар