Макровирусите отново са на мода

Популярните през 90-те години на миналия век макровисури отново се активизират

Популярните през 90-те години на миналия век макровисури отново се активизират

Активизиране на макровирусите, които бяха популярни през 90-те години на миналия век, засече компанията за сигурност Sophos. Този зловреден софтуер се пише основно на езика VBA и поразява файлове от Word или Excel.

VBA вирусите се интегрират в текстови файлове и изпълняват скрито функции от Office приложенията като AutoOpen. Откритите от Sophos вируси действат по следния начин: при отваряне на заразен файл, вирусът се вгражда във файлове на Office шаблони и след това прониква в други приложения на пакета.

Атакуващите генерират съобщения до потребителите, че наличието на макроси прави документите по-защитени от вируси и следователно по-сигурни. Те също така приканват жертвите си да разрешат макросите, за да бъде успешно зареден желаният файл.

Самите макроси не влияят върху коректното показване не документите, но атакуващите разчитат на неосведомеността на потенциалните жертви. Почти половината VBA инфекции са резултат от подвеждане на потребителите. Ето защо получателите на съобщения за наличие на макроси е много вероятно да са цел на кибер престъпниците, заключава докладът на Sophos.

Коментар