Близо половин милион долара чиста печалба носи всеки в Apple

Всеки работещ в ИТ компанията от Купертино генерира средно по 2,128 милиона долара приходи на година (снимка: Twitter блог на Тим Кук)

Всеки работещ в ИТ компанията от Купертино генерира средно по 2,128 милиона долара приходи на година (снимка: Twitter блог на Тим Кук)

Любопитна класация за приходите от един служител във водещите ИТ корпорации публикува Уол Стрийт Джърнъл. Едва ли за някого е изненада, че на първо място по този показател е Apple, но стойностите са интригуващи.

Всеки работещ в компанията от Купертино генерира средно по 2,128 милиона долара приходи на година, от които над 461 хиляди долара са чиста печалба. Това прави Apple най-ефективната от сравняваните ИТ корпорации.

На второ място в Топ 5 се нарежда интернет гигантът Google, където всеки служител носи средно по 1,252 млн. долара приходи на година и над 270 хиляди долара чиста печалба. Данните са от последната финасова година на компаниите.

Следва лидерът в софтуера Microsoft. Производителността на служителите в ръководената от Сатя Надяла корпорация се измерва със 786 хиляди долара годишен приход, генериран от един човек, и близо 223 хиляди долара чиста печалба.

Докато за Microsoft работят 99 хиляди души, Google има само 48 хиляди, а Apple e по средата между двете с 80-хиляден персонал. Топ 5 в класацията затварят Oracle и IBM, като двете компании имат доста по-скромни показатели.

Предвид изнесените данни, не е изненадващо, че Microsoft обмисля съкращение на 10% от работната сила, каквито информации се появиха напоследък, макар и неофициални. Очаква се компанията да разкрие подробности за плановете си по-късно този месец.

Коментар