Firefox OS смартфони идват и на Балканите

Успехът на платформата Firefox OS се дължи на нейната гъвкавост, мащабируемост и възможности за настройка

Успехът на платформата Firefox OS се дължи на нейната гъвкавост, мащабируемост и възможности за настройка

Смартфони под управление на Firefox OS настъпват на европейския пазар, в частност на Балканите. В момента седем различни устройства се продават в 15 страни по света, но списъкът започва да се разширява, съобщи Mozilla – разработчик на платформата.

От тази седмица Дойче Телеком ще пусне модела Alcatel OneTouch Fire E в Германия. Операторът планира също да предложи смартфона и на пазарите в Хъраватия, Чехия, Македония и Черна гора. Друг водещ оператор, Telefonica, също ще достави подобни устройства в Германия.

По-късно този месец китайската ZTE ще въведе модела Open C на пазара във Франция, където за първи път ще се продава Firefox OS смартфон. Отчита се висок интерес от производителите и операторите към платформата на Mozilla, което я позиционира силно на ключови пазари, коментира анализатор от Strategy Analytics.

В допълнение, Mozilla потвърди, че скоро смартфоните с Firefox OS ще станат достъпни в Латинска Америка и ще разширят присъствието си в Централна Америка. Страни като Аржентина и Еквадор са следващите пазари за Mozilla.

Очаква се America Movil, която пусна Firefox OS смартфон в Мексико това лято, да разшири географския си обхват. Скоро подобни устройства ще излязат на пазара в Азия от операторите Telenor и Chunghwa Telecom.

Набъбва и списъкът с устройства под управление на новата платформа от компании като ZTE и Alcatel. Индийските производители Spice и Intex пък планират скоро да пуснат ултраевтини Firefox OS телефони.

Коментар