Хай-тек сливания за $220 милиарда подлудиха Европа

Хай-тек сливания за $220 милиарда подлудиха Европа
Постигнат е абсолютен рекорд за първите 6 месеца на годината
24/07/2006
Сделките по сливане и поглъщане на технологични компании в Европа са достигнали рекордна стойност през първите шест месеца на годината. По данни на Regent Associates, банка за инвестиции в технологии, този пазар е генерирал 220 милиарда долара за полугодието, което е най-високата стойност, отчитана някога.
Най-голям принос за този внушителен резултат имат сделките в телекомуникациите и медиите, където 6 сливания/поглъщания са формирали около $10 милиарда. По отношение на ръста в броя на сделките, водят медиите с 86% увеличение спрямо предходните две години. На второ място е софтуерният бизнес с ръст от 73%.
Интересът на инвеститорите към медийния сектор е насочен към продуктите за развлекателната индустрия и компаниите за информационни услуги. Докато в сегмента на софтуера, най-много са поглъщанията на компании-разработчици на приложения.  
Застой има в сделките на пазара за безжични технологии, тъй като инвеститорите изчакват да видят какви тенденции ще се наложат в този сектор.
Главни инвеститори са публичните компании, чиято активност в покупките е нараснала с 61%. Според анализаторите, ситуацията на пазара в момента наподобява тази през 1999 година, когато пазарът отново беше полудял. Това напълно съответства на исторически установените 8-годишни цикли в индустрията.
Експертите не очакват внезапен срив, тъй като тенденцията още не е изконсумирала потенциала си. Фактори за продължаващата активност по сливане и поглъщане на компании са консолидацията в бизнеса, конвергенцията и наличието на големи кешови резерви.

Коментар