Изпитаните модели съкращават рязко времето за внедряване на ERP

Всеки мениджър на средно по мащаб българско предприятие вече е осъзнал нуждата от качествена система за управление на бизнеса. В джунглата от предложения на наши и чужди компании обаче е изключително трудно да се направи правилният избор на ERP решение.
Дали да предпочете ERP система на голяма световна компания в бранша и да инвестира шестцифрена сума в евро или да избере някое от нароилите се сравнително евтини български решения? Изправен пред тази дилема, мениджърският екип обикновено отлага крайния избор във времето.
"Сравнително малко са чуждите ERP системи, разработени специално за малки и средни предприятия, с широка функционалност, с поносима за българския пазар цена и висока ефективност", коментира Ивайло Мирчев, маркетинг мениджър на Микроинвест – основен доставчик у нас на търговско-складов и счетоводен софтуер.
В далечната 1984 година италианската компания Microarea се заема точно с тази задача. Разработената от нея ERP система Mago.NET е специализирана за малки и средни предприятия. За 24 години с 60 000 лиценза тя стъпва на четири континента. Microarea се превръща в един от лидерите на Стария континент, в своя специфичен сегмент.
Изцяло интегрирала европейските законодателни изисквания, съобразена със спецификите на родното законодателство, от три години системата Mago.Net се внедрява и на българския пазар от партньора на Microarea – фирма Микроинвест.
"Съвсем естествено, първите, насочили се към това ERP решение, бяха тези, които го познават най-добре – италианските компании, опериращи в страната", сподели Ивайло Мирчев.
Търговската политика и на двете фирми е ориентирана към конкретни решения, тясно съобразени с ценовото равнище на националния пазар. Именно това помага на Mago.Net да успее у нас – първо я предпочитат чуждите мениджъри на средни предприятия в България, а впоследствие и българските ръководни екипи.
Mago.Net е гъвкаво ERP решение, изградено на модулен принцип и предоставящо пълен контрол върху дейността на компанията. Опростени логически модели, лекота на внедряването, пълна прозрачност и ориентираност към максимална оптимизация на фирмените процеси – това е концепцията, върху която е изградена системата.
Предимство за българските компании са 18-те хиляди внедрявания на Mago.Net в различни страни и в компании от различен характер. Системата не само оптимизира вътрешнофирмените процеси, но се явява и цялостно решение за това как най-добре да функционира една компания.
"Основен и същевременно доста подценяван елемент на цялостния процес по внедряване на ERP в България е изборът на качествен екип. Колкото и добра да е една система за управление на бизнеса, без опитен и висококвалифициран набор от специалисти-внедрители, мениджърът не може да постигне максималния търсен ефект", подчерта Ивайло Мирчев.
Microarea, партньорът на Микроинвест, следва строга сертификационна политика спрямо своите специалисти, която гарантира необходимата компетентност. Като отчита проблема с хроничния дефицит на добри специалисти в България и времето, необходимо за тяхното обучение, компанията предлага гъвкава методика на начално навлизане и последващо консултативно обучение.
Прилагането на изпитани и работещи модели на управление на стратегическите за едно предприятие информационни потоци води до съкращаване на времето за внедряване с 30 до 50%. Предимството на подобен подход не се изчерпва само с чисто времевия аспект, посочи Ивайло Мирчев. Изпитаната вече методология за протичане на определени технологични, информационни или управленски процеси, при умело водене на процеса на внедряване, осигурява освен бърз, но и много ефективен резултат.

Коментар