Seagate тества 8-терабайтов HDD за облака

Появата на 8-терабайтов диск е забележителен пробив в HDD индустрията

Появата на 8-терабайтов диск е забележителен пробив в HDD индустрията

Seagate тества в реални системи твърд диск с капацитет 8 терабайта, стана ясно при обявяване на финансовите резултати на компанията за тримесечието. Новият корпоративен HDD ще се използва в облака и центрове за данни, съобщи производителят.

Направата на диск с подобен капацитет е трудна задача, защото не се свежда само до добавяне на нови магнитни плочи. Не е възможно побиране на повече от пет плочи в 3,5-инчово устройство, освен ако не се използва хелий – газ с много по-ниска плътност от въздуха.

Така или иначе, на производителите се налага да увеличават плътността на данните, за да постигнат желания капацитет. Появата на 8-терабайтов диск е забележителен пробив, особено като се има предвид, че Seagate и основният му конкурент Western Digital все още се опитват да намерят купувачи на HDD с капацитет 6GB. Едва наскоро някои NAS устройства започнаха да поддържат подобни дискове.

На теория, РС-тата могат лесно да се нагодят към 8TB дискове. Ще минат години обаче преди Seagate и други производители да предложат подобни „чудовища” на масовия пазар. Засега 8-терабайтовите HDD ще търсят приложение само в центровете за данни.

Коментар